En prest og hans plage

Den siste TV-debatten mellom Gro og Kåre gjør at vi vil minnes deres dueller som pinlige scener fra et ekteskap, to etter hvert aldrende, som stadig var i tottene på hverandre. Etter to døgn med TV-dueller mellom Kjell Magne Bondevik og Thorbjørn Jagland tror vi de vil bli husket som en prest og hans plage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var det en ny runde i NRK1 hos Terje Svabø. Riktig nok skulle det være partileder-debatt og alle de andre var der også, men de ble stort sett bare statister. For overraskende nok: I et opplegg hvor man kunne ha ventet en kamp mellom den ene, Jagland, mot de mange, tok Jagland initiativet fra start:

Etter å ha dominert den politiske arena i et døgn med sitt åpne pinse-brev til Bondevik, kom Thorbjørn Jagland i går kveld med enda et nytt initiativ: Han inviterte regjeringen til et møte Aps ledelse. Der vil Ap legge fram et notat om hvordan partiert ser på alle milliardene Ap mener regjeringen skyver foran seg. Regjeringen på sin side skal få gjøre rede for hvordan den tenker og planlegger at disse milliardene skal «inndekkes» som det heter på løvebakke-dialekt.

Jagland forlanger å bli løftet opp og gjort viktigere enn de andre partiene hvis det i det hele tatt skal bli snakk om samarbeid om budsjettet. Dermed klarte han å bringe den ellers så suverene og samarbeids-prekende Kjell Magne Bondevik ut av likevekt i perioder.

For saktens har Bondevik de siste ukene i innlegg etter innlegg, og i program etter program scoret poeng på å framstille Jagland som tverr og uvillig til å samarbeide, og oppfordret ham til å bygge ned motsetningene mellom partiene i stedet for å bygge dem opp. Men den slags spesialbehandling som Jagland her inviterte til, var Bondevik åpenbart ikke forberedt på å gi. Dermed ville han jo la Ap få kikke regjeringen i kortene om neste års budsjett..

Utspillet plaget ham tydelig. Hans svar til Jagland om at han alltid var beredt til dialog og at de gjerne kunne møtes allerede mandag, virket ikke overbevisende hjertelig.

Særlig i første del av debatten var Bondevik uvanlig avmålt og avventende med en bekymret rynke mellom øyenbrynene. Jagland derimot var påfallende smilende, ja tidvis nesten beleven.

- Hva har skjedd skjedd med Jagland, spurte Bondevik:

- For få dager siden kalte han meg frekk og uredelig. I går skjelte han meg ut og sa at jeg er en trusel mot hus og hjem. Og nå i kveld kommer han med en invitasjon til samtaler. Hva har skjedd, gjentok Bondevik i en tilstand som Valgerd Svarstad Haugland seinere beskrev slik som hennes reaksjon på Jaglands nye utspill:

- Jeg er ikke lettet. Jeg er lettere forvirret.

- Klokt gjort av Jagland, hvis han mener det på alvor, sa SV-leder Kristin Halvorsen etter debatten.

- Jeg føler meg nesten som en familie-terapeut opp i all denne kranglinga, sa hun og tilbød seg etter programmet å være mekler i møtet mellom Ap-ledelsen og regjeringen.

Om sine forventninger til møtet med Bondevik, sa Jagland følgende på vei ut av studio:

- Første bud er at vi blir enige om hvor mange milliarder regjeringen har skjøvet foran seg og brukt stykkevis- og delt-taktikken på.

- Vil det hjelpe om regjeringen utsetter deler av kontantstøtten, spurte en journalist.

- Jeg har alltid ment at det er bedre med en halv dumhet enn en hel, svarte Jagland.

LEVEMANNEN OG TEOLOGEN: En formsterk Jagland tok initiativet fra start i gårsdagens TV-debatt. Kjell Magne Bondevik var i det mer forsagte hjørnet, og virket ikke så hjertelig som vanlig.