- En pris etter mitt hjerte

Jenters rett til utdanning og barns menneskerettigheter er også Erna Solbergs kampsaker.

JENTERS UTDANNING: Rett til utanning for jenter er en hjertesak for Erna Solberg. Her besøker hun en barneskole i Lilongwe i Malawi. Solberg er også Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JENTERS UTDANNING: Rett til utanning for jenter er en hjertesak for Erna Solberg. Her besøker hun en barneskole i Lilongwe i Malawi. Solberg er også Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I år var det ikke vanskelig for statsminister Erna Solberg (H) å gratulere de to vinnerne av Nobels fredspris, Kailash Satyarthi og Malala Yousafza.

- De er begge to flotte prisvinnere. Prisvinnernes engasjement for å sikre barns rettigheter og skolegang har inspirert en hel verden. Sakene de vinner for, kamp mot barnearbeid og rett til utdanning for jenter, er kjernesaker i barns rettigheter. Og barns rettigheter er en del av menneskerettighetene, sier Solberg til Dagbladet.

Ernas hjertesak - Å sørge for at jenter - og gutter - får rett til utdanning har vært en viktig sak for meg og regjeringen. Det er en sak som står mitt hjerte nær. Skolegang er det viktigste vi kan gi våre barn. Utdanning hjelper barn ut av fattigdom og sikrer barns rettigheter.

Dette er en forutsetning for fred og bærekraftig utvikling. Derfor øker vi bevilgningen til jenters utdanning med en halv milliard i bistandsbudsjettet, og vil fordoble innsatsen for jenter og utdanning fram til 2018, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Den norske statsministeren er av FNs generalsekretær utpekt som en av pådriverne for å nå FNs fattigdomsmål.

Til Afrika I begynnelsen av juli besøkte Erna Solberg det fattige landet Malawi i Afrika for å fronte fattigdomsmålene og snakke om betydningen av at jenter får utdanning. Hun hadde også med seg løfter fra den norske regjeringen om penger til konkrete skoleprosjekter i landet.

- Ja, Afrika-reisen handlet nettopp om dette temaet, sier Solberg.

- Det er så godt dokumentert at det å utdanne barn, særlig jenter, har stor betydning for helse og utvikling. Jeg vil derfor i utviklingspolitikken prioritere utdanning for jenter i fattige land.

Møtte Malala - Jeg vil også påvirke andre land til å prioritere utdanning. I Pakistan har de etter Malalas engasjement gått fra å bruke to prosent av BNP på utdanning, til å bruke fire prosent, sa hun i et intervju med Dagbladet før reisen.

Hun møtte en av dagens fredsprisvinnere da Malala besøkte Norge i juni.

- Det var veldig inspirerende å møte henne. Hun er jo en liten, voksen dame, du glemmer nesten at hun er et barn. Hun er veldig inspirerende, og det er også hennes far.

Idol - Malala inspirerer ikke minst barn og unge. Jeg var i Pakistan noen uker etter at hun ble skutt, og traff mange jenter som var veldig opptatt av saken. Malala er et utrolig idol. Hun gir drahjelp i det internasjonale arbeidet for jenter og utdanning, sa Solberg til Dagbladet da.

Nå er Malala blitt 17 år. Nobel-komiteen har kommet fram til at hun ikke er for ung til å ta i mot prisen.

- Jeg tror hun og familien er i stand til å takle prisen. Den vil også være enda et våpen i kampen for jenters utdanning, sier Solberg.

Møter prisvinnerne Hun sier hun gleder meg til å møte både Malala og Satyarthi i forbindelse med prisutdelingen.

MØTTES: Erna Solberg møtte Malala Yousafzai da hun besøkte Oslo i sommer.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MØTTES: Erna Solberg møtte Malala Yousafzai da hun besøkte Oslo i sommer. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser fram til å diskutere disse spørsmålene med dem når de kommer til Oslo, sier Solberg.

På forhånd var det spekulert i om statsministeren ville kommentere pristildelingen, og hvordan hun ville gjøre det, etter striden med Kina om fredspristildelingen til Liu Xiabo.

Helt uavhengig - Vi hadde planlagt å kommentere prisen i tråd med tradisjonen. Hva vi sier er jo avhengig av hvem som får prisen.

- Forstår du at det for noen land, som Kina, er vanskelig å skille Nobel-komiteen fra norske myndigheter?

- Det er selvfølgelig vanskelig for noen land. Men Nobel-komiteen er jo helt uavhengig av den norske regjeringen. Vi vet ikke noe om debattene komiteen har. Vi kommenterer utdelingen, det kommer også mange andre land å gjøre i løpet av dagen, sier Solberg.

PÅ SKOLEBENKEN: Statsminister Erna Solberg snakker med jenter i Lilongwe i Malawi som har droppet ut av skolen på grunn av fattigdom og arbeid hjemme, men som takket være innsats fra en lokal kvinnegruppe, har kommet tilbake på skolebenken. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
PÅ SKOLEBENKEN: Statsminister Erna Solberg snakker med jenter i Lilongwe i Malawi som har droppet ut av skolen på grunn av fattigdom og arbeid hjemme, men som takket være innsats fra en lokal kvinnegruppe, har kommet tilbake på skolebenken. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer