VERDIGE: Jens Stoltenberg mener prisen er en anerkjennelse for kvinners rolle i kampen for fred og demokrati.Foto: Jacques Hvistendahl
VERDIGE: Jens Stoltenberg mener prisen er en anerkjennelse for kvinners rolle i kampen for fred og demokrati.Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- En pris etter mitt hjerte

Statsminister Jens Stoltenberg omtaler prisvinner Ellen Johnson Sirleaf som et varmt menneske og norgesvenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg gratulerer årets tre vinnere av Nobels fredspris, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. Denne prisen er en viktig anerkjennelse for deres innsats for å sikre kvinners sikkerhet og rett til deltagelse i fredsbyggende arbeid. Dette er avgjørende i arbeidet for fred og for å hindre konflikter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Er dette en pris etter ditt hjerte?

- Ja, det er det, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Årets fredspris er i tråd med det som har vært regjeringes politikk, mener Stoltenberg:

- Den Norske Nobelkomite trekker i sin begrunnelse for tildelingen frem betydningen av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1325, som for første gang gjorde overgrep mot kvinner i krig til et spørsmål om internasjonal sikkerhet. Dette er et arbeid som har vært høyt prioritert fra Norges side, sier statsministeren.

Norgesvenn - Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har på en avgjørende måte bidratt til å virkeliggjøre Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 i sitt arbeid for gjenoppbyggingen av Liberia. Fredsaktivisten Leymah Gbowee spilte en sentral rolle for å mobilisere og organisere kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å skape forsoning og fred i Liberia, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har selv hatt gleden av å jobbe tett på Johnson Sirleaf, og omtaler henne som en venn av Norge.

- Ellen er en jeg har hatt gleden av å jobbe mye med. Hun har vist engasjement i arbeidet for å vaksinere kvinner og barn, og jobbet for å styrke mødrehelsen. Hun er et varmt og klokt menneske, hun er som en varm mor for alle som er i en forsamling, sier Stoltenberg.

Stoltenberg tror den siste fredsprisvinneren kan være med på å gi kvinner en sterkere stilling i Jemen:

- Tawakkul Karman har både som aktivist og journalist kjempet for demokrati, menneskerettigheter og kvinners stilling i Jemen. Hun er blitt et symbol på de omveltningene som nå skjer i store deler av den arabiske verden, sier Stoltenberg.

Gir inspirasjon og håp Er dette en pris til de navnløse kvinnene?

- Jeg oppfatter at denne fredsprisen går til alle kvinner som kjemper for kvinners rettigheter og annerkjennelse i verden, sier statsministerne.

- De tre prisvinnerne har hver på sin måte bidratt avgjørende til å styrke kvinners stilling i sine hjemland og til å gi kvinner en stemme. De gir inspirasjon og håp til alle som kjemper for likeverd og like muligheter verden over, sier statsminister Jens Stoltenberg.