Donald Trump

- En provokatør

Donald Trump er fortsatt forvist fra Twitter, og hans egne sosiale medier-plattform er fremdeles bare en drøm. Likevel klarer ekspresidenten å kommunisere med omverdenen.

HILSER: USAs tidligere president Donald Trump har sendt en påskehilsen. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
HILSER: USAs tidligere president Donald Trump har sendt en påskehilsen. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Han ble kasta ut fra flere sosiale medier, blant annet sitt elskede Twitter, i forbindelse med angrepet på Kongressen i starten av januar.

Det har også blitt hevdet at USAs tidligere president Donald Trump jobber med å lansere sin egen sosiale medier-plattform, men denne er foreløpig fremdeles ikke lansert.

Likevel klarer den avgåtte statslederen å kommunisere med omverden. Gjennom en rekke korte uttalelser sendt fra hans nye hjem i Mar-a-Lago i Florida, kommuniserer han alle budskapene han ønsker å få fram til både meningsfeller, -motstandere og journalister.

- God påske

I påska benyttet Trump anledningen til å sende en liten hilsen.

- God påske til ALLE, inkludert venstresidas radikale GÆRNINGER som rigget presidentvalget, og ønsker å ødelegge landet vårt, skrev Trump i en pressemelding 1. påskedag, ifølge The Guardian.

Det er grundig fastslått at presidentvalget ikke var rigget, men at Donald Trump tapte, fordi motkandidat Joe Biden fikk flere stemmer enn ham.

- Det er dette Trump liker best å drive med, nemlig å være «pundit». Altså å trolle i sosiale medier og være politisk kommentator på TV. Han er en provokatør, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce) til Dagbladet.

Dette kjennetegner hele Trumps presidentperiode, mener Mjelde.

- Han var ikke interessert i selve arbeidsoppgavene, han bare elsket plattformen presidentembetet gav ham, sier han og legger til:

- Trumps appell var ikke at han var noen stor politisk tenker som inspirerte en stor folkebevegelse. Han var og er en politisk entertainer. Han har ingen ideologi eller saker han brenner for, sier Mjelde.

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

- Kunne ikke sagt det bedre

E-post-uttalelsene får ikke like mye gjennomslag som Twitter-meldingene hans en gang gjorde.

Blant dem som registrerte at de hadde mottatt Trumps påskehilsen var New York Times-journalist Kenneth Vogel.

- Jesus kunne ikke sagt det bedre selv, skriver Vogel på Twitter.

Noen timer etter at han sendte ut sitt påskeangrep på venstresida, prøvde han igjen. Denne gangen lød uttalelsen kort og greit «god påske».

Politisk relevant

USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke mener at slike uttalelser er et uttrykk for at Trump ønsker å kommunisere til tilhengerene at han fremdeles er politisk relevant.

- Først og fremst ønsker han å dele akkurat det han har på hjerte, helt ufiltrert. I så måte bør man alltid være varsom med å tolke Trumps uttalelser som uttrykk for noe som er veldig strategisk, eller veldig gjennomtenkt, sier han.

Løkke tror at Trump «helt sikkert» får gjennomslag blant sine egne med uttalelsene sine.

- Det å skyte på radikale krefter - både innbilte og reelle - er noe som er populært blant republikanske velgere. På den måten gjør Trump også det vanskeligere for republikanere som ønsker en mildere tilnærming til demokratene og sågar er åpen for mer samarbeid, sier han.

LER: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA. Video: AP. Vis mer

Hundrevis siktet

Både før, under og etter valget har Trump påstått at Biden jukset, og at det egentlig var han som vant valget. Dette kulminerte i at hundrevis av Trump-tilhengere tok seg inn i kongressbygget i forbindelse med den formelle godkjenningen av valgresultatet 6. januar.

Politi, statsadvokat og det føderale politiet FBI har tatt ut siktelser og tiltaler mot flere hundre personer som de mener at var blant dem som kom seg inn i bygget.

Disse er siktet for en rekke ulike lovbrudd, blant annet innbrudd, overfall og å hindre Kongressens arbeid.

Konspirasjonsteori

- Trump kommer til å sutre om valget i 2020 så lenge han lever, og hevde at han vant. Om han faktisk tror på det selv, er vanskelig å vite, sier USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke.

Trumps angrep på demokratiet har ved alle tilfeller ført til at millioner av konservative velgere nå «tror på den vanvittige konspirasjonsteorien» om at Trump ble frastjålet valget, mener Løkke.

- For USAs tidligere president er disse velgerne en stor ressurs, og som han kan bruke for å mobilisere politisk, enten gjennom et nytt forsøk på å bli republikanerens presidentkandidat i 2024, eller ved å påvirke hvem republikanerne skal stille med i ulike valg.

Springbrett for å bli kjendis

Mjelde er enig, og tror ikke at Trump noen gang vil godta at han tapte valget.

- For Trump er det at han «vinner» bare noe aksiomatisk. Altså noe selvinnlysende som ikke trenger bevis. Han vil aldri, aldri, aldri godta at han påviselig tapte valget, sier Mjelde.

Han tror at Trump er symptomatisk for et kjempeproblem i amerikansk politikk.

- Politikere som Trump og Matt Gaetz ser politiske verv som plattform og springbrett for å bli kjendis. Politikk er rent performativt for dem. Dette er «politainment». Da får man også politikere som ikke kan jobben sin, som jo egentlig er å styre landet på en kompetent måte. Det krever helt andre ferdigheter enn å være bajas på TV, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer