En puslete reaksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det amerikanske hardkjøret mot den internasjonale straffedomstolen har fått regjeringen Bondevik til å svekke Norges tidligere soleklare og positive holdning til en videreutvikling av internasjonal rett. Norge stemte sammen med resten av Sikkerhetsrådet for det sørgelige kompromisset som gir amerikanske soldater immunitet i tolv måneder i forhold til den internasjonale straffedomstolen. Dette vedtaket var ikke et kompromiss, men et vedtak som USA tvang igjennom i rådet ved å true med å sabotere alle FNs fredsbevarende operasjoner. Utenriksminister Jan Petersen har ikke markert noen effektiv motstand mot dette.
  • Det er ytterst tvilsomt om Sikkerhetsrådet har rett til å fatte vedtak med fortolkninger av Roma-traktaten som oppretter den internasjonale straffedomstolen. Også her har USA brukt sin makt til å skyve alle innvendinger og hensyn til side til fordel for seg selv. Vi savner og etterlyser en mye klarere stillingtaken fra Norges statsminister og utenriksminister i denne saken.
  • Alle som tidligere har bortforklart Bush-regjeringens endring av USAs holdning til internasjonale avtaler og traktater, bør nå forstå at striden om den internasjonale straffedomstolen ikke blir den siste. Talsmenn for USAs regjering gjør det klart at den har til hensikt å parkere, trekke seg ut av eller avvikle alle inngåtte internasjonale avtaler som legger den minste begrensning på USAs handlefrihet.
  • USA styrer ikke verden, selv om president George W. Bush og hans regjering mener å ha rett til det i kraft av USAs politiske og økonomisk makt. Når Washington regjeres etter slike vrangforestillinger, er det nødvendig å si mye klarere ifra enn den sittende norske regjeringen har gjort. Både Bondevik og Petersen virker som om de blir kuet av at supermakten rugger på seg. Det synes vi er ynkelig og trist. Kampen for utbyggingen av et internasjonalt rettssamfunn er et sivilisasjonsprosjekt som fortjener mer kraftfulle forsvarere enn Bondevik og Petersen. I striden om den internasjonale straffedomstolen har de vært noen puslinger.