Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En pyrrhus-seier

Når USA leker Israel i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYRRHUS

, konge av Epirus, seiret over romerne i et slag 280 f.Kr. Men tapene under slaget gjorde at det var Pyrrhus, og ikke romerne, som tapte krigen. I Fallujah har USA vunnet slaget. Ennå ryker det fra ruinene, noen få desperate opprørere skyter stadig, men langt flere ligger forkullede i granatkraterne etter Irak-krigens grusomste byslag. Et titall amerikanske soldater er døde og noen hundre er sårede.

-  Oppdrag fullført, sa den irakiske sikkerhetsministeren på en pressekonferanse for to dager siden. Nøyaktig den samme formuleringen som president George W. Bush brukte på hangarshipet USS «Abraham Lincoln» våren 2003. Men alle vet, også amerikanske generaler, at krigen i Irak ikke er vunnet. For TV-bildene av et maltraktert Fallujah, og en amerikansk soldat som likviderer en såret iraker, er en katastrofe for vestlig nærvær i Midtøsten. Bildene ruller fortsatt på samtlige arabiske satellittkanaler. Det gjør også intervjuer med flyktninger fra Fallujah som hevder at likvidasjonen som TV-bildene viser er én av mange. Ikke siden avsløringen av seksuell mishandling av irakere ved Abu Ghraib-fengselet er det mobilisert avsky og motstand som nå.

-  VI HAR

frigjort Fallujah og avdekket gisselhus og terrorreder, kontrer amerikanske militære talsmenn. De har rett, men det hjelper ikke de amerikanske soldatene i Irak. Bilder av en utenlandsk soldat som likviderer en landsmann i en moské har en helt annen sprengkraft. I vestlig hukommelse minner bildene om svart-hvitt-dokumentet av den vettskremte vietnameseren som skytes i tinningen på gata i Saigon. Også i Vietnam vant USA utallige militære seirer. Men i den arabiske og muslimske verden er det ikke Vietnam som er sammenlikningen. Det er Israel. På de arabiske satellittkanalene vises bilder fra Fallujah, og andre byer i sunnitriangelet, side om side med bilder av israelske soldater på Vestbredden og i Gaza. Parallellene er mange. Hele byer stenges av, medisinsk personell slippes ikke inn, infrastruktur ødelegges og vannforsyning kuttes som ledd i beleiringer. I sum likner USAs framferd opplagt på Israels taktikk på Vestbredden og i Gaza. Men forskjellene er også mange.

-  AMERIKANERNE

i Irak gjør ting israelerne aldri ville gjort, sa en venn av meg her om dagen. I mange år jobbet han med palestinske torturofre på Gaza-stripen. Hundrevis av intervjuer og fryktelige beretninger. Men seksuell fornedrelse som amerikanske forhørere og soldater har utsatt irakere for, det hørte han aldri om. Det er ei grense israelerne ikke krysser: Av moralske grunner, men trolig også fordi de vet hvordan fornedrelse slår tilbake i en æreskultur som den arabiske. Det gjør fienden sterkere enn han egentlig er. Unge amerikanske soldater i Irak er vettskremte. De møter hat, og utvikler selv hat og forakt. Det samme som israelske soldater gjør i møte med palestinere. Men i motsetning til de amerikanske soldatene opererer israelske soldater i egen nabokultur. Og israelsk maktbruk på Vestbredden og i Gaza framstår nærmest som raffinert, sammenliknet amerikansk maktutøvelse i Irak. Ta Israels beleiring av den palestinske byen Jenin for drøye to år siden. Selv USA protesterte mot Israels maktbruk. Etter Fallujah framstår angrepet på Jenin som en kirurgisk og effektiv liten operasjon. Fallujah er over tid most i biter. Flere tusen kan ha mistet livet.

FOR ISRAELERNE

er krigen på Vestbredden og i Gaza en total krig. Landet trekker på en samlet israelsk mobiliseringshær for å kunne passivisere et område som i størrelse er litt større enn Akershus fylke. USAs Irak er til sammenlikning større enn hele Norge. Og USAs om lag 130 000 soldater i Irak holder ikke engang til å passivisere det opprørske sunnitriangelet. Den amerikanske operasjonen i Fallujah tok derfor stort sett det amerikanerne har av kampstyrker i landet. Det var ikke amerikanske soldater tilbake for å hindre opprørere i å ta kontrollen over andre byer og landsbyer i det sunnimuslimske triangelet. Så etter å ha slåss i Fallujah, haster nå amerikanske soldater videre til byer som Mosul og Ramadi. Igjen for å slåss. USA har mer enn nok makt til å vinne flere pyrrhus-seirer i Irak. Men supermakten har verken kunnskap eller soldater til å leke Israel i Irak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media