Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En real skurk

Navn: John Fredriksen Alder: 54 Yrke: Skipsreder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Fredriksen er ingen hvem som helst. Det irriterer mange. At han ennå aldri har gått konkurs eller blitt tatt med buksene nede, er og blir et nederlag for store deler av de sterkt subsidierte redermiljøer i Norge. Også svenskene har han hisset på seg etter å ha kjøpt opp store deler av det ærverdige rederiet ICB Shipping.

John Fredriksen har hus i Strømborgveien på Bygdøy. Han bor i London og har adresse på Kypros. Han passer på at han ikke er mer enn 180 dager i Norge per år. Da slipper han å betale skatt. En form for skatt betaler han likevel: Den går til fotballklubben Vålerenga. Her er han superlojal. Ingen har noen gang beskyldt ham for å være medgangs-supporter.

Nå går bølgene igjen høyt rundt shipping og finansfenomenet Fredriksen. Denne gang er det den nederlandske banken Meespierson som angriper. Banken mener at han ikke har gjort opp for seg etter lite vellykkede valutaspekulasjoner i 1995.

Fredriksen gir seg aldri uten sverdslag. Dersom han nå gjør alvor av å selge sine aksjer i svenskenes ICB Shipping, vil det være et stort nederlag for tungvekteren. Selger han til dagens kurs, kan rederiet Frontline tape opptil 100 millioner dollar. Fredriksen står bak 60 prosent av selskapet. Likevel vil prestisjetapet svi tyngst. Tresifrede millionbeløp har aldri skremt ham, verken på pluss- eller minussida.

John Fredriksen har måttet tåle mange beskyldninger. At han har tjent store penger på oljefrakt i krigsherjede farvann, er det ingen tvil om. Hans velutviklede nese for konjunkturer og den gode forretning, er både berømt og beryktet. At han i sin tid skulle være ramm til å stjele olje, viste seg i strafferettslig forstand ikke å stemme.

«Store John» har aldri vært redd for å bruke rettsapparatet. Her har han vært en trofast kunde i alle år, i inn- og utland. John Fredriksen oppgis å ha en formue på ca 4,5 milliarder kroner. Aksjekursene på hans selskaper har imidlertid stupt det siste halvåret, og likeledes størrelsen på formuen. Kona Inger og hans to tenåringsdøtre lider i alle fall ingen materiell nød.

Østkantens store sønn tar som regel sine avgjørelser over mobiltelefon. Når han er i Norge, påtreffes han på Bjerkebanen, Bislett, Valle eller Theatercaféen.

Mye sies om Fredriksen. Det meste er rykter og antakelser. Men ett er sikkert: Han er en av dem som ikke har planer om å holde preken i Markus kirke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media