<strong>I 2015:</strong> Eiffeltårnet var lyst opp med grønt og teksten "Paris-avtalen er klar" for å feire da den ble inngått i 2015. Nå melder flere amerikanske medier at Trump vil trekke seg fra klimaavtalen. Foto: &nbsp;REUTERS/Jacky Naegelen/
I 2015: Eiffeltårnet var lyst opp med grønt og teksten "Paris-avtalen er klar" for å feire da den ble inngått i 2015. Nå melder flere amerikanske medier at Trump vil trekke seg fra klimaavtalen. Foto:  REUTERS/Jacky Naegelen/ Vis mer

Trump og Parisavtalen:

- En regelrett skandale

Sterke reaksjoner fra Stortinget på at Trump trekker USA ut av Paris-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
<strong>I PARIS:</strong> &nbsp;Fredric Hauge (Bellona) sammen med statsminister Erna Solberg og under klimakonferansen i Paris 2015. Han reagerer nå sterkt på meldingene om at USA trekker seg fra avtalen som ble inngått der. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I PARIS:  Fredric Hauge (Bellona) sammen med statsminister Erna Solberg og under klimakonferansen i Paris 2015. Han reagerer nå sterkt på meldingene om at USA trekker seg fra avtalen som ble inngått der. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Faglig leder Fredric Hauge i miljøstiftelsen Bellona var først vantro og så rasende da han fikk bekreftet fra flere kilder at president Donald Trump virkelig har trukket USA ut av Paris-avtalen, noe flere amerikanske medier nå melder.

- Dette er noe av det mest umoralske et menneske og en statsleder i en opplyst del av verden kan gjøre mot menneskeheten. USA isolerer seg fra alt som heter vitenskap og fra resten av verden. Nå blir det vi andre mot dem, uansett blir dette et mareritt for Trump, sier Hauge til Dagbladet.

Han fulgte hele forhandlingsprosessen tett, seinest da avtalen ble undertegnet i Paris 12. desember 2015.

<strong>EN BESLUTNING AV EKSISTENSIELL BETYDNING:</strong> Rasmus Hansson (MDG) reagerer sterkt på meldingen om at Donald Trump trekker USA ut av Paris-avtalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
EN BESLUTNING AV EKSISTENSIELL BETYDNING: Rasmus Hansson (MDG) reagerer sterkt på meldingen om at Donald Trump trekker USA ut av Paris-avtalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Han tør ikke si noe på sparket om praktiske konsekvenser av at en av de største aktørene trekker seg ut. -

Nå vil en haug med spørsmål og en lang, lang rekke juridiske vurderinger komme på bordet, ikke minst intern i USA. Vi trenger noen dager for å sortere, sier Hauge.

Han kaller Trump-meldingen for «en dramatisk dag» - og han tror at store nasjoner som Kina og India vil stå ved avtalen.

- Særlig en nasjon som India har beveget seg med lange og mange skritt på kort tid. De satser tungt på solenergi, og vil blant annet forby nykjøp av annet enn elbiler fra 2030. Slike ambisjoner tyder på at de ikke trekker seg, sie Fredric Hauge.

PARISAVTALEN: Senator. Lindsey Graham (R-SC) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer

- Skandale

Miljøpartiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson reagerer også sterkt på meldingen om at USAs president Donald Trump trekker USA ut av Paris-avtalen om bekjempelse av klimaendringer.

- Det er en regelrett skandale at verdens vitenskapelig mest avanserte land har fått en leder som viser slik fulllstendig forakt for kunnskap og ansvar, sier han til Dagbladet.

Han frykter nå at andre land vil følge etter.

Det er en sterk svekkelse av Paris-avtalen at USA går ut og dermed skaper mulighet for at andre land følger etter. Dette kommer barna våre til å betale dyrt for. Det er en beslutning av eksistensiell betydning for jordas framtid. Det er noe tøv å snakke bort dette bare fordi det er konsensus i norsk debatt at dette er for alvorlig til å snakke om, tordner Rasmus Hansson.

Håper på Kina

Dette er Paris-avtalen

* Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.

* Målet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

* Skal også bidra til å øke evnen til tilpasning mot klimaendringene og sikre finansiering av en lavutslippsutvikling.

* Kina og USA kunngjorde at de ratifiserte avtalen i september 2016.

*Etter at EU ratifiserte avtalen i oktober 2016 er den ratifisert av 55 land slik at den begynte å gjelde fra 4. november 2016. Kilde: NRK/NTB.

Hansson håper nå at resten av verden, kanskje med Kina i spissen, vil ta ansvar.

- Vi kan håpe at mange nok gjør det til at effekten av USAs uttreden motvirkes, sier Hansson.

Også nestleder i Venstre, Ola Elvestuen mener andre land må gå inn å ta et økt ansvar hvis det stemmer at Trump trekker USA ut av Paris-avtalen.

- Noen må fylle tomrommet etter USA og ta lederskapet. Jeg mener at Norge sammen med Europa og Canada må ta den posisjonen nå og drive klimaarbeidet framover, sier Elvestuen.

Han tror ikke Kina vil ta lederrollen.

- Kina har vært den aktøren som det tidligere har vært nødvendig å overtale til å ta et ansvar. Jeg er overbevist om at det først og fremst må være Europa, Canada og noen land i latin-amerika som har vist et oppriktig engasjement som må lede framover. Så må vi selvsagt forsøke å ha med land som Kina og India slik at Parisavtalen følges opp. Den skal følges opp i lang tid framover. Det er viktig at det som skjer i USA ikke smitter over på andre land, sier Elvestuen, som kaller avgjørelsen fra USA dramatisk.

- Hvis dette stemmer er det dramatisk- at USA setter til side kunnskapen og vitenskapen fra et samlet forskningsmiljø som sier at man står overfor en global oppvarming, med de konsekvensene de gir. Det at USA ikke lenger er villig til å lede i dette arbeidet må vi ta på alvor, sier han.

SV: - Vanvittig

Også SVs Audun Lysbakken reagerer kraftig.

- Med forbehold om at dette er riktig - det er en helt vanvittig beslutnng. I en situasjon der vi vet mer og mer om hvor heftig den globale oppvarmingen blir, risikerer vi at verdens største økonomi trekker seg ut og sier at de gir blaffen. Det er ekstremt alvorlig og minner om hvor farlig Donald Trumps linje er både for klimaet og for internasjonalt samarbeid generelt, sier Lysbakken.

Han forventer at statsminister Erna Solberg reagerer tydelig.

- Norge må fordømme en slik beslutning og reagerer kraftig på dette. Samtidig mener jeg det er viktig at vi ikke mister motet. Det er mulig for resten av verden å gå videre, for eksempel med teknologiutvikling, selv om USA setter seg på sidelinja. Dette understreker viktigheten av hva vi andre kan gjøre i tide, sier SV-lederen.

FORNØYD: Erna Solberg var fornøyd med klimaavtalen som ble vedtatt i Paris. Dette til tross for at det må gjøres tiltak i olje- og gassindustrien. Video: NTB Scanpix Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer