Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En regjering -  to tunger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK Dagsnytt meldte i går at asylsøkere som har fått avslag på søknaden bor på gata. De får verken hjelp fra sosialkontorer eller andre offentlige instanser. Sosial- og arbeidsminister Dagfinn Høybråten uttalte til NRK at det var en «moralsk forpliktelse å hjelpe dem, uansett hva som står i lover og regler».

Men det er ikke mer enn et par måneder siden hans kollega i regjeringen, kommunalminister Erna Solberg ifølge NTB fastslo at «personer med endelig avslag på asylsøknaden ikke har rett til økonomisk stønad fra sosialkontoret». Heller ikke er det lenge siden hun hånte Trondheim kommune, fordi politikerne der ville gi asylsøkere med endelig avslag penger til livsopphold. «Det vil gjøre Trondheim til Somalias største by,» erklærte hun.

Betyr det at Dagfinn Høybråten oppfordrer til sivil ulydighet? I så fall får han uventet og indirekte støtte fra Blitz-miljøet i Oslo. Til Dagsavisen fortalte nemlig Stein Lillevolden fra Blitz i går at de der har fått henvendelse fra om lag 30 etiopiere som er blitt kastet på gata uten sosialhjelp. Men Blitz føler åpenbart et moralsk ansvar for å hjelpe dem. Slik sett fortjener miljøet ros fra Dagfinn Høybråten.

Det får Blitz neppe. For Høybråten taler med to tunger i denne saken. Han selv er superminister i den regjeringen som forsøker å sulte asylsøkerne ut av landet. Med Erna Solberg i spissen har den samme regjeringen skapt full forvirring blant landets sosialkontorer om disse menneskene fortjener hjelp eller ikke. Hun har både avvist at de skal ha hjelp, og sagt at de skal få «nødhjelp» - hvis de samarbeider. I klartekst betyr det at de skal få tak over hodet og mat et døgn eller to før hjemtransport.

Men hvis de ikke kan transporteres noe sted? Skal de sulte i hjel da? Med sin tungetale skaper regjeringen mistanke om at hensikten er å konkurrere med Frp, som har umenneskelig behandling av slike asylsøkere som merkevare. Likeledes kan det synes som om den vil velte det økonomiske ansvaret for de ureturnerbare asylsøkerne over på kommunene, og derved sette svake grupper opp mot hverandre. Hvis det er disse «verdiene» Bondevik-regjeringen i praksis står for, bør hans kjernevelgere snarere se mot Blitz enn mot KrF.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media