En reise med regi

UMPUMULO (Dagbladet): - Kjære venner i Kristus. Da jeg kom inn i kirken og hørte sangen, følte jeg meg hjemme, sa statsminister Kjell Magne Bondevik til kirkegjengerne i Umpumulo. Og det var ikke rart, for den sørafrikanske menigheten sang europeiske salmer som norske misjonærer har lært zuluene: «Milde Jesus du som sagde» og «Hvilken venn vi har i Jesus».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går i rakst tempo. Tre land og sju byer i løpet av ni dager står på Bondeviks program i det sørlige Afrika. Pluss et par turer ut på landsbygda. For det er der de fleste afrikanere bor, og hvor det blir gode bilder til norske medier. Her i KwaZulu-Natal-provinsen ble den første norske misjonsstasjonen i Afrika etablert for mer enn 150 år siden, og den norske statsministeren treffer både sørafrikanske kirkeledere og etterkommere av norske misjonærer.

  • Når en statsminister er ute på tur, er det mange formål som skal pleies og mange hensyn å ta. Bondevik skal være portåpner for norsk næringsliv. Men helst ikke for firmaer som bare vil selge sine varer til det afrikanske markedet uten å legge igjen verdier. Han hadde så vidt satt foten på afrikansk jord da tidligere viseadministrerende direktør i NHO, Gro Brækken, med noen få måneder bak seg som generalsekretær i Redd Barna, fyrte av en salve mot regjeringens næringslivsframstøt i Mozambique.
  • Han skal ha politiske samtaler for å støtte unge og sarte demokratiske regimer og for å skaffe Norge støtte i konkurransen om en plass i FNs sikkerhetsråd. Og helst på en måte som også kaster glans over en regjeringssjef som hjemme har omtrent like få velgere bak seg som Fremskrittspartiet. I talene minner Kjell Magne Bondevik om sine tidligere møter med afrikanske ledere, og sier «min regjering», ikke «den norske regjering», slik Gro som regel gjorde. Besøket her i Sør-Afrika er nok langt viktigere for Bondevik enn for hans vertskap, som har hatt besøk av nesten 50 regjeringssjefer og statsoverhoder i løpet av ett år. Det var ikke rart at boligminister Sankie Mthembi-Mahanyele forsnakket seg og takket det danske folk, da hun holdt takketale for ti millioner kroner Kjell Magne Bondevik lovet bort til nye borettslagsleiligheter i Johannesburg.
  • Han skal få satt Afrika på norsk politisk dagsorden. Og helst på en måte som viser at Stortingets bistandspenger gir positive resultater. Problemene med korrupsjon, kaotisk byråkrati og kulturelle konflikter bør nedtones av hensyn til vertskapet og til Carl I. Hagen. Men problemene bør ikke forties. For en norsk statsminister og hans program skal framstå med troverdighet. Derfor er det merkelig at i all den informasjonen statsministerens kontor har ftret oss journalister med, er det ikke nevnt med ett ord at UD i fjor stanset deler av bistandsoverføringen til Mozambique i flere måneder på grunn av mistanke om at noe av pengene forsvant i korrupsjon. «Manglende rapportering» heter det på diplomatspråket.
  • Nordmenn som statsministeren møter underveis, skal ha sitt. Og det skal også Kristelig Folkepartis kjernevelgere. I det nye ambassadebygget i Pretoria skålte Kjell Magne Bondevik med ambassadens ansatte. Det siste døgnet av Sør-Afrika-oppholdet har han viet institusjonene Det Norske Misjonsselskap har etterlatt seg, til tross for at de siste misjonærene dro hjem for to år siden.
  • Og vi journalister skal ha vårt. Vi vil ha gode bilder, men stille kritiske spørsmål. Vi vil ha god service, og stjeler enhver pause i statsministerens program. Vi går mest i flokk, men vil ha hver våre historier. Og når det nærmer seg midnatt, og Kjell Magne Bondevik endelig kan slappe av på rommet sammen med sin Bjørg, er det situasjonen i Det norske Arbeiderpartiet som står øverst på vår dagsorden i restauranten.