En reise til India

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kashmir-konflikten er den farligste konflikten i årene som kommer, uttalte president Bill Clinton i et TV-intervju i romjula. I dag innleder Clinton sin viktige reise til Sør-Asia og skal kommende uke besøke India, Bangladesh og Pakistan. Det spente forholdet mellom atommaktene India og Pakistan, særlig i forbindelse med Kashmir, danner et mørkt bakteppe for den amerikanske presidentens rundtur.
  • Et av de mest sentrale punktene for Clinton vil være å mane India og Pakistan til besinnelse når det gjelder atomvåpenkappløpet. Han vil blant annet at landene undertegner den såkalte prøvestansavtalen, men her har USA store problemer med sin egen troverdighet. I fjor nektet det amerikanske senatet å ratifisere nettopp denne avtalen. India og Pakistan har derfor grunn til å spørre hvorfor de skal etterkomme Clintons ønsker når ikke amerikanerne selv klarer å følge opp internasjonale forpliktelser.
  • Clintons frykt for en opptrapping av konflikten i området er imidlertid begrunnet. Flere ganger tidligere har Kashmir utløst krig mellom India og Pakistan, og siden i fjor sommer har spenningen økt kraftig. En krig som også involverer bruk av atomvåpen, kan ikke utelukkes. Derfor er det prisverdig at verdens mektigste mann bruker sin politiske tyngde for å unngå et kjernefysisk ragnarok i regionen.
  • Hoveddelen av Clintons reise foregår i India. Det er 22 år siden en amerikansk president sist besøkte India, og under hele den kalde krigen var forholdet mellom de to landene avmålt. For USA er det viktig å opparbeide et godt forhold til en regional stormakt som i løpet av noen tiår trolig vil passere Kina i folketall. India har i dag en sterkt voksende middelklasse og en blomstrende utvikling innen høyteknologi. Både som handelspartner og marked vil landets betydning øke i årene som kommer, og dette ligger nok også langt framme i Clintons bevissthet under hans reise til India.