INHALERTE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg røyket hasj tidlig på 1970-tallet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INHALERTE: Tidligere statsminister Jens Stoltenberg røyket hasj tidlig på 1970-tallet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

En rekke andre stortings- representanter har gjennom åra innrømmet bruk av narkotika

Erik Skutle er ikke alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun én annen stortingsrepresentant har blitt avslørt som narkobruker i en straffesak, Henning Warloe. Warloe ble i 2012 siktet og deretter dømt for befatning med narkotika, som han blant annet oppbevarte i sin stortingsleilighet. Den gang ble han raskt oppfordret til ikke å stille til gjenvalg til Stortinget, men på Høyres landsmøte i fjor åpnet Erna Solberg likevel for et mulig comeback for den tidligere byråden og stortingsrepresentanten.

Warloe kom fra Bergen Høyre, på samme måte som Erik Skutle, statsministerens fast møtende vararepresentant til Stortinget, som i dag ble siktet for erverv og bruk av cannabis. Så seint som i gårsdagens VG argumenterte Skutle for legalisering av cannabis.

HAR PRØVD:Tidligere statsråd og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen har innrømmet å ha prøvd narkotika.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HAR PRØVD:Tidligere statsråd og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen har innrømmet å ha prøvd narkotika. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Flere andre stortingsrepresentanter har gjennom åra innrømmet narkotikabruk, stort sett å ha røyket hasj.

Strøket fra gjenvalg
I forrige stortingsperiode sto Arbeiderparti-representanten Thor Erik Forsberg fram i et intervju med Sarpsborg Arbeiderblad og innrømmet misbruk av både hasj og andre narkotiske stoffer. Han ble strøket fra Østfold Arbeiderpartis nominasjonsliste og er i dag leder av LO i Sarpsborg. Forsberg hadde en tid i forveien foreslått avkriminalisering av narkotikabruk, men blitt kontant avvist av eget parti.

Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg har tidligere fortalt at han flere ganger røyket hasj som ung i parken «Tinker'n» i Munkedamsveien i Oslo tidlig på 1970-tallet.
- Ja, det er riktig at jeg som ung røykte hasj. Det var et fåtall tilfeller for over 25 år siden, fra slutten av ungdomsskolen, sa Stoltenberg til VG i 2002.
Det ødela som kjent verken hans sjanser til å bli Ap-leder eller statsminister.

Ungdomssynder
I en rundspørring Dagbladet gjorde i 2001 ville en rekke stortingsrepresentanter ikke svare på om de hadde prøvd narkotika eller ikke, mange med prinsipiell begrunnelse. Erna Solberg var en av dem som ikke ville besvare spørsmålet. Men SVs Inga Marte Thorkildsen, Magnar Bergo og Geir-Ketil Hansen innrømmet å ha brukt cannabis eller andre narkotiske stoffer. Også Hallgeir Langeland fortalte at han røyket hasj da han var 17 år, men «sluttet da jeg ble avhengig».

SLUTTET TIDLIG: SVs Hallgeir Langeland røyket hasj som 17-åring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SLUTTET TIDLIG: SVs Hallgeir Langeland røyket hasj som 17-åring. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
STRAFFEDØMT: Høyres Henning Warloe ble i 2012 dømt for besittelse av narkotika. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
STRAFFEDØMT: Høyres Henning Warloe ble i 2012 dømt for besittelse av narkotika. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer