TROR IKKE BREIVIK FÅR TRØBBEL: Sven Eirik Utsi (40) er uenig med andre erfarne kriminelle. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
TROR IKKE BREIVIK FÅR TRØBBEL: Sven Eirik Utsi (40) er uenig med andre erfarne kriminelle. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

- En rekke personer ønsker «å ta» Breivik under soning

Sier kjent torpedo til Dagbladet. Fengselsveteran Sven Eirik Utsi er ikke enig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke kjente straffedømte sier til Dagbladet at massedrapsmannen Anders Behring Breivik aldri kommer til å kunne føle seg trygg bak murene.

Kjent torpedo Torpedoen som har sonet flere dommer, mener Breivik befinner seg nederst på rangstigen.

- I fengselet er det en rangstige blant fangene. Breivik befinner seg helt nederst. Han vil aldri være trygg blant ordinære fanger i fengselet. Det finnes en rekke personer som ønsker «å ta ham», mener torpedoen.

- Hvorfor det?

- Selv tunge kriminelle tar fullstendig avstand fra massakren på Utøya. Mange tenker nok - og dette vet jeg det er snakket om i kriminelle miljøer - at han fortjener en skikkelig lærepenge. Det finnes mange som nok ønsker å ta en slags hevn på vegne av samfunnet. Da snakker vi om voldelig hevn, sier torpedoen, som samtidig understreker at det kan være fanger som vil se opp til Breivik.

- Han vil nok få en slags status i enkelte miljøer, men hovedtyngden av de kriminelle tar fullstendig avstand, sier han.

Gjengmedlem Mannen er knyttet til en av Oslos farligste gjenger og har sonet flere år i fengsel:

- Breivik kommer til å få det tøft. Jeg har snakka med mange om dette, og jeg tror ikke det finnes noen som har noe til overs for ham. Han har drept så mange barn og satt så mange liv i fare med den bomba, at det ikke er noen som har noe sympati for ham. Jeg tror det er folk som vil prøve å angripe ham, hvis de får mulighet, sier mannen.

MC-gjengmedlem Mann fra MC-gjeng med erfaring fra varetekt og isolat:

- Lås deg inne og kast nøkkelen så ser du hvordan det er. Etter hvert skvatt jeg når jeg hørte meg selv le, sier han.

Han tror det er stor sannsynlighet for at Breivik kan bli utsatt for vold i fengselet.

- Han har gått rundt og tatt livet av unger. Det gjør det vanskelig å ha kontakt med noen. De som gjør noe med ham vil få status i fengselet. På Ila sitter det mange med så lange dommer at de ikke har noe å tape, mener han.

Fengselsveteran Sven Eirik Utsi har sonet 14 år av sitt liv år i fengsel. Han er dømt for blant uaktsomt drap, bankran, torpedovirksomhet og vold. 42-åringen tror Anders Behring Breivik vil få det trygt bak murene under soninga.

- Jeg tror ikke han vil møte store problemer. Det sitter folk i norske fengsler som har gjort stygge, stygge handlinger som seksuelt misbruk og drap av barn. Å drepe så mange mennesker som han har gjort er forferdelig, men jeg har selv sett tilfeller der folk har gjort de jævligste ting og det er minimalt med episoder mot dem, sier Utsi til Dagbladet.

Han tror grunnen til det er at innsatte blir plassert sammen med personer som har gjort lignende ting og at kriminalomsorgen er svært bevisst på hvilke fanger som omgås med hverandre og hva slags trusselbilde som foreligger.

- Jeg mener det bare er tull å bruke millioner av kroner på ombygging og endringer bare for én innsatt. Kriminalomsorgen har de verktøyene som trengs for å ivareta både hans og andres sikkerhet, mener han.

Utsi tror enkelte innsatte vil kunne komme til å se opp til Breivik.

- Blant enkelte innsatte vil han få en opphøyet status. All kriminalitet som er politisk motivert vil tiltrekke seg slike, men samtidig er det ingen fordel for ham at så mange av ofrene var så unge. Men jeg tror når rettssaken er over, trykket roer seg og det normaliserer seg, så vil soninga gå helt greit, sier Utsi.

Fengselsbetjenten - Det er et hierarki blant de innsatte, hvor narkobaroner og enkelte drapsdømte gjerne troner øverst, mens pedofile og overgripere befinner seg nederst. Jeg tror nok ikke Breivik blir noen populær innsatt. Til det har han drept for mange og for unge mennesker, sier tillitsvalgt Jan Arve Blom ved Ila.

Fengselsdirektøren Direktør Knut Bjarkeid ved Ila landsfengsel mener fengselet har gode rutiner for å håndtere ulike sikkerhetsrisikoer rundt de innsatte. Derfor er han ikke opptatt av Breiviks potensielle rang blant de andre innsatte:

- Behring Breivik vil ikke få noen spesiell status her. Men vi skal sørge for at han er trygg.