«En relativt rolig natt i Danmark»

Opprøret går inn i sitt niende døgn i København, Århus og en rekke andre steder i hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Odense kastet ungdommer i natt flere bensinbomber mot brannfolk som kom for å slukke flammene i en moped som sto i full fyr.

Bare i København rykket brannvesenet ut minst 38 ganger etter meldinger som knyttes til uroen, blant annet våknet nok en gang mange bileiere av høye smell da dekkene på de utbrente kjøretøyene deres eksploderte av varmen.

I Roskilde måtte en boligblokk evakueres etter at det hadde blitt kastet en molotov-cocktail ned i kjelleren. Et annet brannbombe-anslag i et boligområde i samme by mislyktes, mens to lastebiler derimot ble flammenes rov.

Også i Brøndby Strand måtte en rekke boliger evakueres da røyken fra et påtent skur veltet opp mot leilighetene.

- Det går riktig vei

88 påsatte branner og pågripelse av minst 29 ungdommer er å regne som «en relativt rolig natt» i Danmark, mener politiet.

- Det har vært vesentlig mindre omfang enn tidligere. Det går riktig vei, tror Alan Holm ved Rigspolitiets koordinerte stab, ifølge Politiken.dk.

Han sammenligner riktignok denne natta med de to foregående, da antallet branner var henholdsvis 103 og 105. I løpet av helga har 30 barn og ungdommer, de fleste av dem innvandrerungdom, blitt varetektsfensglet, men de fleste brannene er uoppklarte.

FLERE SKOLER I FLAMMER: I går morges sto Tingbjerg skole i lys lue, mens flere andre skolebygninger ble rammet tidligere i uka - til tross for massivt politivakthold og patruljering. Foto: MOGENS FLINDT / SCANPIX
FLERE SKOLER I FLAMMER: I går morges sto Tingbjerg skole i lys lue, mens flere andre skolebygninger ble rammet tidligere i uka - til tross for massivt politivakthold og patruljering. Foto: MOGENS FLINDT / SCANPIX Vis mer

Flere skoler har blitt rammet, og i helga gikk det verst utover Tingbjerg skole, som var i ruiner etter en brann som trolig ble startet med molotov-cocktails.

Da Dagbladet.no var i København fredag kveld kjørte brannbiler og opprørspoliti i skytteltrafikk mellom åstedene mens meldingene om nye småbranner haglet på politiradioen. Såkalte autonome, byens store Blitz-lignende miljø, demonstrerte mot rasisme, men skapte denne gangen ingen alvorlige konfrontasjoner med politiet.

Nå har brannene herjet Danmark i åtte dager, og ingen tror at det er slutt ennå. Uroen startet søndag 10. februar, på indre Nørrebro i København.

Hvorfor er de så sinte?

Ingen har noe klart svar på hva som egentlig er årsaken til brann- og hærverksbølgen blant innvandrerungdommene, som ikke har noen talspersoner eller uttalt agenda. Molotov-cocktailen har trolig flere ingredienser:

* Frustrasjon blant innvandrerungdom som utsettes for hyppige politikontroller, blant annet på Nørrebrø i København, der politiet har opprettet egne ransakingssoner.

* Det ferske bråket rundt flere danske mediers nye publisering av Muhammed-tegninger. («Opptøyene» startet imidlertid før publiseringen og dette var derfor ikke den utløsende faktoren, ifølge politiet.)

* Det kontroversielle utvisningsvedtaket, gjort av politiet uten noen rettsavgjørelse, mot to tunisere som angivelig skal ha planlagt å drepe Muhammed-tegneren Kurt Westergaard.

«En relativt rolig natt i Danmark»

* Generell misnøye med dansk innvandringspolitikk og følt diskriminering.

* Ungdom som kjedet seg i vinterferien sist uke.

- Ikke samfunnets skyld

En mer ufokusert aggresjon blant unge innvandrere, eller rett og slett lyst til å lage ugagn, ser ut til å være en del av bildet. Mange av gjerningspersonene politiet har pågrepet de siste dagene har vært barn - helt ned i 12-årsalderen.

De fleste involverte ser ut til å være under 20 år gamle.

- Nå må vi avslutte visa om at det er samfunnets skyld. Det er de unges ansvar, og deres foreldres ansvar, sa statsminister Anders Foghr Rasmussen til dansk TV søndag kveld.

Han avviser at nye lover eller flere støtteordninger er løsningen på problemet. Politiet tror medieoppmerksomheten rundt bråket i København, og ikke nødvendigvis koordinering, har vært noe av årsaken til at det spredte seg til resten av landet.

- Vi har forsøkt å finne ut hvorfor de unge går amok, men det er håpløst. Noen nevner Muhammed-tegningene, noen utvisningen av tuniserne, andre at det er for å lage litt moro, sier en anonym politimann til Jyllandsposten.

- Det kan være fordi de vil vise at når de kan i København, så kan de også i Århus. Men man må heller ikke glemme at gruppen vi har med å gjøre her ikke har noen rollemodeller å se opp til, så de skaper sine egne. Og her spiller mediene en rolle, for det er stort å ha vært på tv og ha sagt «fuck Danmark», på samme måte som det gir prestisje å ha smadret en buss eller en politibil, sier en annen tjenestemann som har bivånet opprøret gjennom hele uka.

- Nå skal de føle nulltoleransen

Mens overborgermester Ritt Bjerregaard i København i morgen skal holde et krisemøte med alle sine underordnede borgermestere for å legge en slagplan på tirsdag, er myndighetene utenfor hovedstaden kanskje enda mer oppgitt.

Kommunalråd Gert Bjerregaard i Århus er ifølge Jyllandsposten rasende på pøblene som sprer frykt og uro blant beboerne i bydelen Gellerup.

- Nå skal de unge få føle at vi setter handling bak ordet «nulltoleranse». Barna som verken foreldrene, sosialmyndighetene eller politiet kan styre vil bli tvangsfjernet og fraktet langt bort fra Gellerup. Jeg vil ikke akseptere at noen titalls ustyrlige unger ødelegger et helt område for så mange mennesker, tordner Bjerregaard.

Han hevder myndighetene har et klart bilde av hvem rundt 20 av bråkmakerne er.

- I første omgang vil jeg undersøke deres tidligere rulleblad, deretter vil barnevernet ta kontakt med foreldrene deres. I tilfellene der vi ser at verken foreldrene eller barna er innenfor rekkevidde tar vi neste skritt og fjerner barna fra hjemmet, sier kommunalråden.

Politiet, som har satt ned en egen nasjonal krisestab for å holde oversikt, vil sammen med brannvesenet trolig måtte opprettholde den kraftig forsterkede beredskapen i flere dager framover.