FRA NORD: Dette er de tre dronene som er funnet. To av dem er av samme type. Alle var utstyrt med kamera. Foto: AP / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIX
FRA NORD: Dette er de tre dronene som er funnet. To av dem er av samme type. Alle var utstyrt med kamera. Foto: AP / South Korean Defence Ministry / NTB-SCANPIXVis mer

- En ren fabrikasjon for å blidgjøre USA og bringe forholdet mellom nord og sør til randen av krig

Nord-Korea slår kraftig tilbake etter drone-beskyldningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Diktator Kim Jong-un og Nord-Korea slår kraftig tilbake etter at Sør-Korea denne uka kom med sin endelige konkusjon i den såkalte dronesaken som har skapt store overskrifter de siste to månedene.

«Det er myndighetene i Sør-Koreas uunngåelige uvane å fabrikere sjokkerende hendelser, og knytte dem til Nord, når de selv strever med en krise. En annen skjult målsetning Park-regimet har for å fabrikere «dronesaken» er å blidgjøre sine amerikanske herrer ved å friske opp konfrontasjonen med sine landsmenn i Nord og bringe forholdet mellom nord og sør til randen av krig», skriver Nord-Korea i en pressemelding.

- Ikke før resultatet av granskningen ble sluppet, kunne man høre snøfting og hånlatter over hele Sør-Korea: «De tvinger oss til å tro på de falske dronene. Det er lettere å tro på usynlige spøkelser», melder diktaturet videre.

Stor skandale Dronefunnene i Sør-Korea har blitt en kjempeskandale for myndighetene i Sør-Korea. Det hele startet mandag 31. mars da en av dronene krasjet på grenseøya Baengyoung. Myndighetene måtte da innrømme at de uka før hadde funnet nok en drone, denne ved grensebyen Paju, et stykke nord for hovedstaden Seoul.

Den sistnevnte dronen viste seg å ha tatt bilder av blant annet Det blå huset - residensen til Sør-Koreas president Park Geun-hye - midt i hovedstaden Seoul. Bildene som ble frigitt sjokkerte sørkoreanerne.

Så meldte en ginsengbonde at også han hadde funnet en drone allerede i oktober i fjor. Denne lå i et fjellområde, og var også utstyrt med vanlig digitalt speilreflekskamera.

At Nord-Korea så lett har kunnet infiltrere det sørkoreanske luftrommet med primitive «leketøysdroner» uten å bli oppdaget, har blitt svært pinlig for det sørkoreanske forsvaret. Nå har regjeringen hastebevilget 1,1 milliarder kroner for å kjøpe inn radarteknologi som kan tette sikkerhetshullet.

Var programmerte Torsdag kom Sør-Korea med konklusjonen av en snart to måneds granskning etter de tre mystiske dronefunnene i mars og april.

Ikke overraskende fastslås det at dronene kom fra Nord-Korea, og var forhåndsprogrammerte til å returnere til Nord-Korea etter å ha flydd over militære installasjoner i sør.

- Nord-Koreas handling er en ren militær provokasjon som bryter våpenhvileavtalen og den sørkoreanske ikke-aggresjonsavtalen, melder Sør-Koreas forsvarsdepartement i en pressemelding.

Sør-Korea har tidligere opplyst at dronene har deler produsert i Kina, Japan, Tsjekkia og USA. Blant annet viser bildene at de har inneholdt vanlige japanske Nikon-kamera. Et kinesisk selskap skal også stå bak droner som i form og utseende er veldig like to av dronene, melder Reuters.

Tilbød «hjelp» I april tilbød Nord-Korea å hjelpe Sør-Korea i sin etterforskning. Forslaget var å utføre en felles granskning. Noe sørkoreanske myndigheter ikke uventet avslo.

- Sørkoranske myndigheter burde akseptere uten forbehold forslaget Nord-Korea har kommet med om å utføre en felles granskning av dronesaken før de dikter opp Nord-Koreas rolle, inkludert påstanden om at de uidentifiserte dronene kommer fra Nord-Korea, skriver diktaturet i sin pressemelding.

GPS: På en pressekonferanse tidligere denne uka kunne forsvarsdepartementet i Sør-Korea fastslå at dronene kom fra Nord-Korea, og var forhåndsprogramerte til å returnere til nord etter å ha flydd over militære installasjoner i Sør-Korea. Foto: EPA/YNA/NTB Scanpix
GPS: På en pressekonferanse tidligere denne uka kunne forsvarsdepartementet i Sør-Korea fastslå at dronene kom fra Nord-Korea, og var forhåndsprogramerte til å returnere til nord etter å ha flydd over militære installasjoner i Sør-Korea. Foto: EPA/YNA/NTB Scanpix Vis mer

Regimet i Nord mener å kunne peke på enkle faktorer som beviser landet uskyld:

- Hvis disse dronene har krasjet, hvorfor er propellene i så god stand? Og hvorfor er eksosrørene så rene? Dette krever undersøkelser.

Bruker ferjekatastrofen I meldingen fra Nord-Korea påstås det at konklusjonene rundt dronesaken er et desperat trekk fra Sør-Koreas president Park Geun-hye for å dra fokus bort fra den tragiske ferjekatastrofen som har rammet landet.

- Gjennom dronesaken forsøker president Park Geun-hye på idiotisk vis å finne en vei ut av sin største regjeringskrise, der hele Sør-Korea er blitt et sorgens hus og folkets avsky krever at presidenten blir stilt for riksrett.

- Jo mer desperat de forsøker å holde denne saken flytende, jo fortere vil Park Geun Hyes skipsvrak bli feid bort av bølgene skapt av folkets raseri, melder Nord-Korea.

• VI ANBEFALER OGSÅ Å LESE: Sist gang Nord-Korea kom så nær, var de 100 meter fra å lykkes med tidenes attentat.

FANT I SNØEN: En ginsengbonde fant denne dronen i oktober, men varslet først myndighetene etter at dronenyhetene tok av i begynnelsen av april. Dermed er tre droner funnet i løpet av de siste månedene. Foto: AP /Yonhap/NTB-SCANPIX
FANT I SNØEN: En ginsengbonde fant denne dronen i oktober, men varslet først myndighetene etter at dronenyhetene tok av i begynnelsen av april. Dermed er tre droner funnet i løpet av de siste månedene. Foto: AP /Yonhap/NTB-SCANPIX Vis mer