- En ren henrettelse

KRISTIANSUND (Dagbladet): Sommeren 2000 tok 25 år gamle Anooshe Sediq Ghulam ut skilsmisse fra sin voldelige ektemann. I går endte det i det som trolig er et æresdrap. Anooshe ble skutt og drept av ektemannen utenfor politihuset i Kristiansund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er snakk om en ren henrettelse - ikke noe annet. Jeg ble fullstendig handlingslammet da jeg hørte to skudd og så mannen stå over dama med et våpen, sier drosjesjåfør Odd E. Kallmyr som kjørte ektemannen til politihuset i går morges.

Torsdag møtte Anooshe Sediq Ghulam og ektemannen Zaheerudin Shamsi (32) i Nordmøre Tingrett i en barnefordelingssak om deres to barn på seks og sju år. Mannen bor fortsatt i Kristiansand, mens Anooshe flyttet til Eide, rundt tre mil utenfor Kristiansund.

- Den siktede har tidligere vært bøtelagt to ganger for vold mot kvinnen. I tillegg har hun vært i kontakt med politiet fem ganger og anmeldt ham, blant annet for trusler, sier politiinspektør Frederik Meringen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

- Dette kan ha vært et æresdrap, sier Trygve Sira, leder for asylmottaket der Anooshe bodde.

Trygghetsalarm

Kvinnens anmeldelser ble gitt til Nordmøre og Romsdal politidistrikt, og ble videresendt til Agder politidistrikt, siden truslene hadde blitt framført i Kristiansand. Likevel var ikke politiet i Kristiansund klar over at de to partene skulle møtes i politihuset både torsdag og i går.

Meringen vil ikke si noe om hva slags trusler det er snakk om, men de har vært så alvorlige at kvinnen gikk til anskaffelse av en trygghetsalarm 4. desember 2000. Den siktede ble ilagt besøksforbud 24. juni i fjor.

Zaheerudin Shamsi, som bor i Kristiansand, hadde reist opp til Kristiansund siden saken skulle behandles i tingretten på Nordmøre. Både Shamsi, hans advokat og en tolk bodde på Comfort Hotel Fosna i Hauggaten 16, tre minutters kjøring unna tingretten og politihuset i Storgaten 43. Rett før klokka 08.30 satte de tre mennene seg inn i en drosje, før de kjørte til tingretten for å bli ferdige med hovedforhandlingene i sivilsaken i rettssal 1.

Mens advokaten betalte regninga med kredittkortet sitt, gikk Shamsi ut av drosjen. I inngangspartiet til politihuset snudde plutselig 32-åringen seg, og fyrte av minst to skudd fra kloss hold med en Magnum .357 mot Anooshe, som ventet utenfor politihuset sammen med en flyktningkonsulent som hadde fulgt henne. Deretter kastet han revolveren på bakken, gikk rolig inn døra til politihuset, og meldte seg i vakta rett innenfor inngangen.

Det hele skjedde mens advokaten betalte drosjen.

- Idet taksameteret skrev ut kvitteringen, smalt det. Selv satt jeg fullstendig handlingslammet i bilen. Da jeg så ham stå der med våpenet over henne, skjønte jeg jo at noe forferdelig hadde skjedd. Uvirkelig her, på en fredelig formiddag i fredelige Kristiansund, sier drosjesjåfør Odd E. Kallemyr.

Politiet beslagla drapsvåpenet. Klokka 09.25 fikk politiet melding fra Nordmøre og Romsdal helseforetak, Kristiansund sykehus, om at kvinnen var død.

Den 32 år gamle mannen er siktet for forsettlig drap. Politiet vurderer å utvide siktelsen til overlagt drap.

Shamsis advokat ville i går ikke uttale seg om saken i det hele tatt. Det var heller ikke mulig å få noen kommentar fra Anooshes advokat eller dommeren i barnefordelingssaken som pågikk mellom de to. Politiet var i går også helt tause om hva som hadde skjedd i rettslokalet dagen før.

Staff som forsvarer

Mellom ti og femten mennesker var vitner til drapet. Blant dem var både drosjesjåføren, tolken som skulle delta i sivilsaken, siktedes advokat, to polititjenestemenn og streikevakter som satt ved nabobygningen, Rica Hotel Kristiansund.

Politiet vil avhøre den siktede og vitnene i løpet av helga, og vil framstille ham for varetekt på mandag.

Den siktede har bedt om å få høyesterettsadvokat Tor Erling Staff som forsvarer. Cecilie Nakstad fra Staffs advokatkontor reiste i går til Kristiansund for å være på plass da avhørene av den siktede begynte.

Politiet vil bruke helga på videre etterforskning og vitneavhør, og vil trolig framstille mannen for varetektsfengsling på mandag. Saken vil foregå i Romsdals Herredsrett, ettersom siktedes forsvarere har stilt spørsmål om inhabilitet i Nordmøre Tingrett.

Tor Erling Staff opplyser at han hadde telefonkontakt med sin klient i går, og vil være på plass i Molde på mandag.

Både siktede og den drepte er av afghansk opprinnelse. Politiet var i går ikke sikre på når ekteparet kom til Norge. Kvinnen hadde fått status som flyktning, og hadde fått innvilget søknad om asyl. Siktede fikk avslag på sin asylsøknad, men har fått oppholds- og arbeidstillatelse.

Parets to barn på seks og sju år blir tatt vare på av sosialetaten på Eide.

ÅSTEDET: Trappa til politihuset i Kristiansand.
<B>- REN HENRETTELSE: Drosjesjåfør Odd E. Kallemyr kjørte den drapssiktede og hans advokat til politihuset i Kristiansund.
HENRETTET: Anooshe Sediq Ghulam.