- En ren massakre

Myndighetene i Libya slår steinhardt ned på demonstrantene.

TOK TIL GATEEN: Røyk velter opp fra en bygning som skal tilhøre sikkerhetsstyrkene står i brann i Benghazi i Libya. Foto: Reuters/Youtube/Scanpix
TOK TIL GATEEN: Røyk velter opp fra en bygning som skal tilhøre sikkerhetsstyrkene står i brann i Benghazi i Libya. Foto: Reuters/Youtube/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 200 personer har mistet livet i uroen i den libyske byen Benghazi i løpet av helga, men anslaget over døde skal fremdeles øke, og enkelte aktivister i Libya melder om hele 500 drepte.

En lege ved Jala-sykehuset i Benghazi sier til BBC at 208 døde fra gårsdagens sammenstøt befinner seg på sykehusets likhus. I går skal Libyas leder Muammar Kadafis sikkerhetsstyrker ha massakrert et gravfølge. En mann skal ha blitt truffet i hodet av en luftvernsrekett.

- Det har skjedd en ren massakre. Nitti prosent av skuddsårene var i hodet, nakke, bryst og hjertet, sa legen.

SOLIDARITET: En egyptisk mann holder opp en plakat i Kairo der Libyas leder Muammar Kadhafi kalles en kaldblodig terrorist som har plaget Libya siden 1969. På grunn av medienes dårlige arbeidssituasjon i Libya er det vanskelig å få bilder derfra. Foto:  AP Photo/Hussein Malla/Scanpix
SOLIDARITET: En egyptisk mann holder opp en plakat i Kairo der Libyas leder Muammar Kadhafi kalles en kaldblodig terrorist som har plaget Libya siden 1969. På grunn av medienes dårlige arbeidssituasjon i Libya er det vanskelig å få bilder derfra. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix Vis mer

CNN melder at 25 personer skal ha blitt drept på et tidsrom på tre timer etter at demonstranter tok til gatene i dag.

Harde sanksjoner Benghazi, som er Libyas nest største by, har vært episenteret for demonstrasjonene mot Libyas leder Muammar Kadhafi og hans regime. Innbyggerne i den autoritære oljestaten er klart inspirert av revolusjonene i Tunisia og Egypt som førte til fallet av Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali i januar og Egypts president Hosni Mubaraks 11. februar.

En protestbølge har også spredt seg til Bahrain, Jemen, Algerie og Marokko, men ingen har slått så hardt ned på demonstrantene som i Libya.

Myndighetene gjør også det de kan for å hindre at informasjon tilflyter utenlandske medier på grunn av strengte restriksjoner og sensur av internett.

- Utenlandsk sammensvergelse Statlige medier har derimot formidlet myndighetenes propaganda om at det står en utenlandsk sammensvergelse bak uroen i landet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

PROTEST: Egyptiske soldater holder vakt uten for den libiske ambassaden i Kairo under en demonstrasjon mot Libyas leder Muammar Kadhafi. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix
PROTEST: Egyptiske soldater holder vakt uten for den libiske ambassaden i Kairo under en demonstrasjon mot Libyas leder Muammar Kadhafi. Foto: AP Photo/Hussein Malla/Scanpix Vis mer

Det statlige libyske nyhetsbyrået Jana meldte sent i går kveld at medlemmer av en utenlandsk gruppe var arrestert. «Gruppen hadde som mål å destabilisere Libya, og palestinere, sudanere og tunisiere var blant de arresterte,» hevdes det gjennom Jana. Videre hevdes det at «Israels hemmelige tjenester kan ha en finger med i spillet».

En regjeringskontrollert avis skriver i dag at volden i Libya «er ledd i de skitne planen og konspirasjonene pønsket ut av Amerika, sionismen og vestlige forrædere», skriver Reuters.

- Folket vil velte lederen, roper hundrevis av demonstranter foran den libyske ambassaden i Kairo i solidaritet med innbyggerne i Libya.

Watch live streaming video from libya17feb at livestream.com

Til tross for de voldelige sammenstøtene i Benghazi i går, tok innbyggerne til gatene også i dag. Øyenvitner forteller til CNN at demonstranter kjørte en bilbombe i en militærleir i Benghazi, for å forsøke å trenge seg inn i leiren. Det er uklart om de lykkes.

Det finnes også ubekreftede meldinger om at soldaters om nektet å bruke makt mot demonstrantene skal ha blitt skutt og drept - en melding som er utfordrende å få bekreftet på grunn av mediesituasjonen i landet. Ifølge Al Jazeera skal flere soldater ha deltatt i demonstrasjonene.

Les også: Blir Kadhafi den neste som faller?

KREVER KADAFIS AVGANG: Demonstrantene i Libya krever Moammar Kadhafis avgang. Foto: AP Photo/Nasser Nasser/Scanpix
KREVER KADAFIS AVGANG: Demonstrantene i Libya krever Moammar Kadhafis avgang. Foto: AP Photo/Nasser Nasser/Scanpix Vis mer