LEDIG KAPASITET: Supplyskip fra Farstad Shipping i opplag i Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix.
LEDIG KAPASITET: Supplyskip fra Farstad Shipping i opplag i Ålesund. Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix.Vis mer

- En renteøkning er langt unna

Samtidig har sjansen for et rentekutt falt, mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge steg 0,6 prosent i 1. kvartal i år, viste tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem tidligere i dag.

Analytikerne hadde på forhånd ventet seg en vekst på 0,5 prosent.

Veksten topper også prognosene fra Norges Banks siste pengepolitiske rapport: 0,4 prosent.

- Ikke mye å skryte av

I tillegg ble veksten i 4. kvartal oppjustert 0,1 prosentpoeng til 0,4 prosent.

- Veksten i norsk økonomi tar seg som ventet gradvis opp. Noen tilfeldigheter og en reversering av eksportfallet i 4. kvartal gjør veksttakten i 1. kvartal relativt frisk, men det endrer ikke vårt bilde av et gradvis vekstoppsving i økonomien, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets i en kommentar.

- Vi ser nå også tegn til en mer bredt basert vekst med oppgang for fastlandsnæringene utenom elektrisitet og bygg og anlegg, men svingninger fra kvartal til kvartal gjør tallene for enkeltgrupper noe usikre. Sysselsettingsveksten er ikke mye å skryte av, med en marginal oppgang i 1. kvartal, fortsetter hun.

- Renteøkning langt unna

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener hovedbildet stort sett ser ut som ventet.

- Veksten var relativt bredt basert, med sunn vekst i produksjon av både varer og tjenester. Veksten i det vi definerer som oljeeksponerte sektorer er fortsatt negativ, men den negative effekten er klart avtakende, skriver han i en oppdatering.

Meglerhuset mener veksten i fastlandsøkonomien helt klart tar seg opp - i et raskere tempo enn sentralbanken har sett for seg.

- Med inflasjon langt under målet og fortsatt ledig kapasitet i økonomien, er en renteøkning langt unna. Men risikoen for et rentekutt ble redusert av dagens tall, fortsetter Bruce.

- Vil ikke stige mye mer

Handelsbanken Capital Markets er med på at fastlandsøkonomien er i bedring, men tror ikke den kvartalsvise veksttakten vil stige så mye fremover.

- Nedsiderisikoen i petroleumsinvesteringene er fortsatt der, og vareforbruket fortsetter å bevege seg sidelengs. Mønsteret er det samme vi har sett siden midten av 2014, selv om reallønningene har begynt å stige igjen (kjerneinflasjonen toppet ut sist juli). Videre vil stimulansen fra boliginvesteringene gradvis avta, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en såkalt «fast comment».

Utfallet er ifølge meglerhuset fortsatt noe over Norges Banks forventninger.

- Men ettersom BNP-tall er midlertidige og volatile, foretrekker vi å vurdere informasjonen fra regionalt nettverk (neste rapport: 13. juni) før vi trekker konklusjoner, avslutter Gonsholt Hov.

Regionalt nettverk

Norges Bank har flere ganger i året samtaler med ledere fra nærings- og samfunnslivet om den økonomiske utviklingen i deres bedrifter og næringer.

I hver runde er det snakk om i alt rundt 300 besøk.

Utvalget av kontakter gjenspeiler produksjonssiden i norsk økonomi både næringsmessig og geografisk.

Totalt 1.500 personer er tilknyttet nettverket, og hver av disse blir kontaktet omtrent én gang per år.

Informasjonen fra det regionale nettverket er en viktig del av grunnlaget for Norges Banks prognoser.

Andre økonominyheter:
Fôrer de ulven som kan spise hele OPEC?
- Kan gi resesjon i norsk økonomi