Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«En respektløs krenkelse av menneskers tro»

Støre reagerer kraftig på Koran-brenningen.

Fordømmer: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er den første vestlige lederen til å fordømme brenningen av Koranen i Florida. Foto: Keith Hamett / Dagbladet
Fordømmer: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er den første vestlige lederen til å fordømme brenningen av Koranen i Florida. Foto: Keith Hamett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er en respektløs krenkelse av menneskers tro. De som stod bak den, gjennom det de har sagt før og etter, har vært fullt klar over sprengkraften, sier Støre til Dagbladet.

- Men det kan ikke unnskylde voldsbruken vi så i går.

- Samtidig er det innenfor det lovene tillater i demokratier, sier utenriksministeren.

- I vår internettilkoblede tid er det slik at en marginal gruppe i Florida kan skape store tumulter i Nord-Afghanistan og andre steder. Ytringer er et tastetrykk unna alle deler av verden, sier Støre.

- Ta avstand Tidligere i dag sa Kristian Berg Harpviken, Prio-direktør og Afghanistan-ekspert, til Dagbladet at vestlige ledere må ta avstand fra Koran-brenningen som var bakgrunn for demonstrasjonene i går.

Tidligere har Pakistan, Iran og Afghanistan fordømt brenningen av Koranen, som foregikk under den omstridte pastor Terry Jones' oppsyn.

Utenriksministeren tar også sterk avstand fra voldshandlingene i Afghanistan, der blant annet den norske oberstløytnanten Siri Skare mistet livet.

Skare arbeidet som militærrådgiver for FNs støtteoppdrag i Afghanistan (UNAMA) da hun ble drept under en voldelig demonstrasjon fredag.

- Jeg vil ta klar avstand fra de grove voldshandlingene og drapene i Mazir-i Sharif. Det er ingenting som kan legitimere slike handlinger og så grov vold, sier Støre til Dagbladet.

Utenriksministeren markerer også sin avstand på Facebook, der han har lagt ut følgende melding:

«Vi fordømmer gårsdagens vanvittige voldsbruk i Mazar-e-Sharif og sørger med Siri Skares etterlatte. Angrepet rammer FN - og til syvende og sist det afghanske folk. FNs generalsekretær kondolerer Norge og Skares familie. Jeg tar avstand fra koranbrenning i Florida, en krenkelse av andres tro som kan formidles verden over med et tastetrykk. Men det kan aldri legitimere drap og voldsbruk som må fordømmes.»

- Spesielt
Siri Skare er den første norske i FN-tjeneste som er blitt drept i Afghanistan. Tidligere er det blitt drept ni andre soldater tilknyttet ISAF og de norske hærstyrkene.

- Siri Skares dødsfall er spesielt. De andre har blitt drept i organiserte militære handlinger, og veibomber har vært den vanligste dødsårsaken. Det er spesielt at det skjer i forbindelse med opptøyer, sier Prio-direktør Harpviken.

Harpviken mener gårsdagens hendelse kan sammenliknes med da den norske basen i Meymaneh ble angrepet av rasende folkemasser i februar 2006. Flere norske soldater ble skadd, men ingen ble drept.

- Gårsdagens opptøyer likner mest på dette angrepet. Det var en kjempedramatisk situasjon, som kunne gått mye verre, sier Harpviken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media