En retorisk miljøkriger

Navn: Frederic Hauge Alder: 34 Yrke: miljøverner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjører han, så kjører han. Og akkurat i det tempoet han selv bestemmer. Vi snakker ikke her om alle de typene eide og leide kjøretøy til lands og til vanns som han og miljøstiftelsen Bellona har brukt. Men om sakene, eller Saken; den til enhver tid gjeldende miljøpolitiske skandale Frederic Hauge har bestemt seg for å avdekke. Da er han tilnærmet monoman. Derfor kommer resultatene også.

Forleden var han på TV igjen, denne gangen innkalt som debattant. Fordi World Watch-instituttet hadde lagt fram sin årlige verdensdiagnose. Men vanligvis er det Frederic selv som lykkes i å tilkalle TV-kameraene. Hans teft for publisitet er i verdensklasse.

Talegavene også. For så vidt som det går lenge mellom hver gang du hører og ser en slik retoriker. Sandefjordgutten gikk neppe som en Demosthenes langs strendene i Vestfold med småstein i munnen. Med det for øye å overdøve bølgesuset for å bli en stor taler. For allerede i skoletida hadde gutten overvunnet bølgene og staket ut sin egen kurs. Og det var lite eller ingen ting mamma Alexandra kunne eller ville gjøre med det. Hun var rett nok lokal Høyre-politiker, men en ivrig naturverner, hun også. Og i sin evige kamp mot fellesskapets miljøsynder har Frederic Hauge hentet god støtte hjemmefra.

Han har også støttet seg på Bellonas økende - og krympende - stab. Hauge er lite tidstypisk i sin lederstil. Han støtter seg ikke på medarbeiderne for å sikre sitt eget maktgrunnlag. Han stoler fullt og helt på dem. Hans evne til å delegere sies å være like godt utviklet som hans optimistiske syn på livet selv.

Dessuten har han all grunn til å lene seg til Bellonas ekspertise. I avdekkingen av atomavfallet på Kola, miljøstiftelsens største utfordring noensinne, har Bellona-folket stått hos sin medarbeider Aleksandr Nikitin i tykt og tynt. Og den til tider summariske rettssaken har kostet Bellona dyrt. Nok en gang har stiftelsen en bånnskrapt kasse.

Men pytt, pragmatikeren og gasskrafttilhengeren Hauge har funnet nye allianser før, og kan sikkert gjøre det igjen. For ham kommer det faglige først og sist, men innimellom er det tid og plass for praktiske løsninger. Mer enn noen har han satt miljøvern på felleskartet. Til tider har det blåst rundt hans lyse lokker. Og noen skrubbsår har det blitt. Men den gang han gikk nesten på trynet var det for noe så ubetydelig som et par gram hasj i en fyrstikkeske.