En rett høyre

Høyres rike onkler må slutte å takke tantene i Sveits, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var bare dumt, sa Per Ditlev-Simonsen (75) stille. Han så ut som en mann som fremdeles ikke kunne fatte hva som hadde rammet ham. Bare noen uker før han skulle takkes av som en hedersmann og en populær og respektert ordfører, ble han bedt om å gå av på grunn av skattesnusk. Stortingsrepresentant, forsvarsminister og 12 år som ordfører, og det skulle bli hans avslutning og ettermæle.

Rune Gerhardsen var så beveget etter ordførerens redegjørelse i går ettermiddag at han erklærte: Jeg regner fortsatt ordføreren som en av mine aller beste venner.

Ditlev-Simonsen hadde ikke noe godt svar på hvorfor han ikke hadde ryddet opp i sin avdøde kones sveitsiske bankkonto. Han sa det om og om igjen. Nei, det var bare dumt. Det var ikke som om han ikke hadde hatt råd til å betale skatt av pengene. Det var ikke han som hadde plassert pengene i utlandet, og det var heller ikke store beløp det var snakk om. Tre millioner er tross alt ingen svimlende formue. Vi snakket ikke Hilmar Reksten og Anders Jahre.

Men her er en forklaring, som skader ikke bare ham, men hele partiet Høyre: Hemmelige sveitsiske bankkonti er akseptert i hans miljø. Det var i mange år nærmest en tradisjon. Rike mennesker følger sine egne spilleregler og vil ikke betale mer til fellesskapet enn de absolutt må. Derfor så han ikke alvoret. Ryggmargsrefleksen var ikke der.

Derfor erklærer heller ikke partileder Erna Solberg like forsonende at Per fortsatt er hennes aller beste venn. Høyre har brukt år på å kvitte seg med stemplet som rikmannsparti uten samfunnsansvar. Kombinasjonen Høyre-topp, gamle penger og sveitsiske bankkonti bekrefter alle fordommer. Når saken attpåtil dukker opp midt i en valgkamp, er det Høyres verste mareritt og for Erna Solberg en personlig katastrofe. For henne er valget et være eller ikke være. Etter avsløringene kan partiet bare drømme om å havne i skyggen av Siv og Jens igjen.

Det fantes formildende omstendigheter, ifølge Per Ditlev-Simonsens redegjørelse. Han kunne fortelle om et drama, som synes skapt for filmatisering. Han hadde angivelig vært utsatt for svigersønnene fra helvete, to ekser som hadde slått seg sammen og truet med å trekke ham inn i datterens bitre skilsmisseoppgjør. Det var en skitten vendetta som hadde pågått i et par år, og den må ha vært blodig siden en ellers sindig og dannet mann lufter den offentlig. I går kveld sa han noe tvetydig at han ikke trodde de to kunne komme opp med noe mer. Likevel påstår han at oppslaget i Dagens Næringsliv kom som lyn fra klar himmel. Det gjorde det i hvert fall for Erna Solberg, som heller ikke ble informert før hun leste om det i avisa. Hvorfor advarte ikke Ditlev-Simonsen partiledelsen og partifeller rundt seg?

Omstendighetene gir i beste fall sympati. En toppolitiker kan ikke drive med skattesnusk. Når noen prøver å bagatellisere saken, forstår de ikke politikerens rolle. Mange har brukt fine ord som tillit, troverdighet og integritet, men til syvende og sist handler det om at skatt er politikkens viktigste verktøykasse. Det er de inntektene politikere skal bruke til å opprettholde velferdsstaten og gjennomføre sin politikk. Å la være å betale skatt, er i praksis å ta fra den kassa staten og Oslo kommune skal leve av. Og hvem er sjef i Oslo? Jo, Per Ditlev-Simonsen.

De som forvalter makt på vegne av fellesskapet kan selvfølgelig ikke unndra seg reglene de pålegger andre. Skatteunndragelse og svart økonomi undergraver det samfunnet politikerne er satt til å styre. Derfor går Oslo hardt til verks mot drosjenæringen, byggebransjen og andre virksomheter som snyter fellesskapet, og derfor er det umulig for byen å ha en ordfører som har snytt på skatten. Det spiller ingen rolle om det er tusen kroner eller en million. Det står i jobbinstruksen hans, punkt 1: Snyt ikke på skatten.

I HARDT VÆR: Kravet om Per Ditlev-Simonsens avgang øker. Foto: Henning Lillegård
I HARDT VÆR: Kravet om Per Ditlev-Simonsens avgang øker. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Ordfører Per Ditlev-Simonsen fikk de beste skussmål av gruppelederne i byrådet, og skattesviket setter ikke en strek over den jobben han har gjort. Men det beste han kan gjøre for Høyre og seg selv er å ta konsekvensen av sin egen innrømmelse.

Det er aldri for seint å få et bedre ettermæle.

En rett høyre