En rev med støvler

Navn: Vicente Fox Alder: 58 år Yrke: President

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han rager nesten to meter over bakken på sokkelesten, elsker sine cowboystøvler - og kan ikke fordra å bruke slips. Han har sans for humor, og en velutviklet evne til å le av seg selv.

Han er utdannet ved et katolsk universitet i Mexico by, eier en fabrikk som produserer cowboystøvler, en ranch som produserer kjøtt av kyr, kylling og struts for det amerikanske markedet, og er tidligere toppsjef for The Coca-Cola Co. i Mexico.

Han heter Vicente Fox og er Mexicos nyvalgte president, en iøynefallende kontrast til den avtroppende 1,70 høye, litt puslete økonomutdannede Ernesto Zedillo. Som måtte se sitt partis 71 år lange hegemoni over presidentembetet brutt sist søndag.

Vicente Fox kom ridende til valgmøtene, og tok velgerne med storm med sin direkte tale og sine ofte heller ubehøvlede karakteristikker av politiske motstandere. Men som den pragmatiker han er, åpner han dørene for at også representanter for andre partier enn hans eget, kan bli medlemmer av den nye regjeringen. Han har ikke til hensikt å styre landet ved hjelp av slekt og venner, men med det mest profesjonelle teamet han er i stand til å sette i hop, sier han.

Han blir karakterisert som en stabukk av motstandere og politiske analytikere, og innrømmer glatt at dette er et karaktertrekk selv ikke hans mor har vært i stand til å gjøre noe med. Men han er ifølge medarbeidere også i stand til å skape en god atmosfære å jobbe i. Han kan virke tilbakelent, men er alltid veldig fokusert på det han gjør.

Fox begynte som vanlig selger i Coca-Cola i 1964. Da han til slutt trakk seg ut av selskapet som toppsjef, var meksikanerne gjort til verdens mest coladrikkende folk, og Pepsi Cola var så godt som helt skviset ut av markedet. Da han etter valgseieren ble tilbudt et glass champagne, nippet han til glasset, satte det fra seg igjen, og sa tørt: - For å si det rett ut, jeg foretrekker tequila. Sånt gjør inntrykk på de kanter av verden.

Som politiker er det Bill Clinton og Tony Blair som er hans forbilder. Han er tilhenger av det private initiativ, men er heller ikke fremmed for tanken om å bruke offentlige penger på viktige områder. Og kunne dermed gått rett inn på lista til et hvilket som helst nordeuropeisk sosialdemokratisk parti.

El Presidente er troende katolikk med fire adoptivbarn, men skilt fra sin kone. Det er sannsynligvis eldstedatteren Ana Christina som vil bekle rollen som Mexicos førstedame de nærmeste årene.