OLJE: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning forklarer hva som kan gi panikk i oljemarkedet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OLJE: Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning forklarer hva som kan gi panikk i oljemarkedet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

En revolusjon i Saudi-Arabia er den store skrekken

Oljeprisen holder seg merkelig stabil i det verste kaoset i Midtøsten på en mannsalder. Hvordan kan det ha seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Globale oljelagre er under snitt, og OPECs ledige produksjonskapasitet er på historisk lave to millioner fat per dag. Med en så liten buffer burde oljeprisen vært hypersensitiv overfor alle meldinger om krig og uro, sier investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

Likevel er det motsatte tilfelle. Oljeprisen har knapt vært mer stabil på lenge.

Verste på en mannsalder Myrseth peker på at kaoset i Midtøsten er det verste på en mannsalder. Og som om ikke dette var nok, har Ukraina-krisen tatt en ny og farlig vending. Likevel rører oljeprisen seg knapt.

I Midtøsten bidrar krigen mellom Hamas og Israel til å radikalisere og destabilisere hele regionen.

Av større betydning er utviklingen i Irak, som nå følger en worst case-bane - Bosnia-scenariet. Irak er på vei inn i en borgerkrig hvor sunnimuslimer kjemper mot sjiamuslimer, og kurdere mot arabere.

Da kan det bli panikk - Skrekk-scenariet er at det blir revolusjon i Saudi-Arabia. Da blir det panikk i oljemarkedet, sier han.

Men hvor stor er faren for det?

- Neppe overhengende, men den er heller ikke neglisjerbar, sier Myrseth.

Han legger til at Saudi-Arabia har en ungdommelig og rastløs befolkning som ledes av en 89 år gammel monark. Når han dør, vil 7.000 prinser kjempe om makten.

Skiferoljen stabiliserer Så hvordan kan det ha seg at oljemarkedet tar uroen i Midtøsten og Ukraina med knusende ro?

- Skiferolje er nå den nye svingprodusenten og stabilisatoren i oljemarkedet. Teorien er at produksjonen vil eksplodere ved priser over 120 dollar, mens den vil stagnere under 90 dollar, sier han.

Flere nyheter Får 311 milliarder kroner i erstatning Så mye større er Ryanair enn Norwegia
Norwegian risikerer millionsmell