Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslene mot Trond Giske

- En riktig avslutning på en vond og krevende sak

Jonas Gahr Støre om varslene mot Trond Giske.

FERDIG: Ap-ledelsen og Jonas Gahr Støre har behandlet ferdig varslene mot Trond Giske. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FERDIG: Ap-ledelsen og Jonas Gahr Støre har behandlet ferdig varslene mot Trond Giske. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng avsluttet etter et flere timer langt møte i dag behandlingen av varslene om sex-trakassering mot Trond Giske. Konklusjonen er at Giske har brutt partiets retningslinjer om sex-trakassering i flere saker. Støre vil ikke oppgi antall.

- Vi har jobbet grundig med sakene og nå gitt varslerne tilbakemelding. Trond Giske har fått samme informasjon. Konklusjonen er at Giske har brutt partiets retningslinjer i flere tilfeller, sier Støre til Dagbladet.

- Svært alvorlig

Etter at Trond Giske trakk seg som nestleder fikk partilederen og partisekretæren sentralstyrets tilslutning til å håndtere varslene mot Giske. Giske fikk en frist til å gi sitt tilsvar. Støre slo allerede for to uker siden fast at innholdet i varslene ikke var forenlig med å ta høye tillitsverv i Ap.

- Jeg har tidligere gitt uttrykk for at det som er avdekket ikke er forenlig med den nødvendige tillit man må ha i et fremtredende tillitsverv i Ap. Nå har vi gjennomgått alle sakene. Det er alvorlig at våre retningslinjer er brutt. Vi stiller høye krav til våre tillitsvalgte i Ap. Vi skal forebygge og legge til rette for et trygt arbeidsmiljø, sier Støre.

- Vond sak

Han legger ikke skjul på at det som har blitt kalt Giske-saken, har vært krevende.

- Dette er en vond sak for de som har opplevd upassende oppførsel, og også veldig krevende for den det er varslet mot, med intens medieoppmerksomhet og press som følger av det. Nå skal vi ta imot Trond Giske når han kommer tilbake til politisk arbeid i Stortinget, sier Støre.

På spørsmål om hvordan Støre vil beskrive Aps håndtering og Giskes rettssikkerhet i prosessen, sier Støre:

- Vi har vært tydelige på at vi har vurdert sakene i forhold til partiets retningslinjer. Vi er ingen rettsinstans.

- Er det forhold i sakene som gir grunnlag for anmeldelse?

- Ikke fra Aps side, sier Støre.

Forelagt innholdet i varslene

Giske har trukket seg fra sine verv i partiet, derfor er det ikke aktuelt med noen ytterligere reaksjon fra partiets side.

Ifølge Arbeiderpartiet har Giske vært forelagt innholdet i varslene.

- Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat, heter det i pressemeldingen fra partikontoret i ettermiddag.

- Vi har behandlet sakene i henhold til våre rutiner og retningslinjer. Trond Giske har fått mulighet til å gi sin versjon. Det har han gjort i to møter, og han har hatt mulighet til å gi skriftlig innspill i hele januar. I tillegg til å gi Giske anledning til tilsvar, har vi vektlagt hensynet til varslerne og behovet for å gi dem en tilbakemelding, legger Støre til.

Etter først å ha blitt fritatt fra vervet på ubestemt tid, valgte Giske 7. januar å trekke seg som nestleder på varig basis. Bakgrunnen var at partiet hadde mottatt flere varsler mot ham, knyttet til anklager om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Giske har beklaget sin oppførsel, men samtidig framholdt på Facebook at det er kommet «grunnløse og falske varsler». Han har overfor NTB avvist å ha utsatt noen for seksuell trakassering.

Den profilerte Ap-politikeren som har flere perioder bak seg som statsråd i ulike departementer, har vært sykmeldt siden før jul. Han har også frasagt seg vervet som finanspolitisk talsperson. Det er nå overtatt av Rigmor Aasrud.

Det er ulike meninger om hvorvidt Giske fortsatt er sentralstyremedlem.

- Han er sykmeldt og har ikke møtt i sentralstyret. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!