Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En riktig dom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mordet på 15 år gamle Benjamin Hermansen for et knapt år siden har vakt berettiget sjokk og harme ikke bare i Norge, men også i utlandet. Fra første stund syntes det klart at det ikke fantes annet motiv for ugjerningen enn at Benjamin hadde en noe mørkere hudfarge enn de fleste nordmenn. For første gang sto Norge overfor et rasistisk motivert mord.
  • I går falt dommen i saken mot de tiltalte Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen: Jahr fikk 16 års fengsel, Kvisler 15 år og Andreassen 3 år. Retten understreker at drapet er rasistisk motivert, noe som i alle siviliserte samfunn bør betraktes som skjerpende. Dermed har en norsk rett slått fast at rasisme er en særdeles skjerpende omstendighet. Men samtidig påpeker retten at dette ikke kommer av at et rasistisk drap er spesielt gruoppvekkende - det er det mange drap som er.
  • Retten legger vekt på at det for mange grupper er lettere å begå drap når det er «de andre» som blir ofre. Dette er egnet til å skape frykt i befolkningsgrupper som føler seg i faresonen. Den skjerpende straffen skal derfor ivareta allmennpreventive hensyn.
  • Vi vil berømme retten for at den har betraktet rasisme som en skjerpende omstendighet, men også for å ha sett dette drapsmotivet i sammenheng med andre motiver - som er like grufulle. Straffeutmålingen må følge norsk rettspraksis. I denne sammenheng er 16 og 15 år strenge straffer for forsettlig drap. Vi vil også berømme retten for å ha betraktet Kvislers medvirkning som likeverdig med Jahrs dødelige knivstikk. Forholdet dem imellom tilsier at av de to var Kvisler den ledende.
  • Når dom er falt, er det av særlig viktighet at ingen gir etter for hevntanker. Det er ingen alminneliggjøring av rasisme å se et rasistisk drap som én blant andre grufulle forbrytelser, men en erkjennelse av at vi i vårt rettssystem har midler til å bekjempe rasismen. Det må likevel ikke få oss til å tro at den kan bekjempes med straff alene. Den holdningsendring som må til blant enkelte utgrupper, krever helt andre og langt mer dyptpløyende virkemidler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!