Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En romsonde er for første gang på vei ut av vårt solsystem

Ingen vet hva som venter Voyager 1 på den andre siden.

SOLSYSTEMET: Denne grafikken er laget for å vise hvor Voyager 1 og 2 ligger, målinger fra Voyager 1 tyder på at den nærmer seg enden av vårt solsystem. Foto: NASA/JPL-Caltech
SOLSYSTEMET: Denne grafikken er laget for å vise hvor Voyager 1 og 2 ligger, målinger fra Voyager 1 tyder på at den nærmer seg enden av vårt solsystem. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Voyager 1 ble sendt opp for å utforske den ytterste delen av vårt solsystem, og det som kan finnes videre etter det.

Rundt sola er det en slags kokong, som solsystemet vårt ligger inne i. Området inne i denne kokongen kalles heliosfæren, her styrer sola nesten alt, med sine solvinder.

På ett eller annet tidspunkt, langt utenfor Pluto, blir solvindene så svake at vinder fra andre deler av verdensrommet tar over.

Flere partikler Voyager 1, som ble skutt opp i 1977, sender informasjon at den er i en del av verdensrommet der partikler som kommer fra utenfor vårt solsystem har blitt langt flere i antall.

Informasjonen som romsonden sender har reist i 16 timer og 38 minutter, 17,8 milliarder kilometer, fra Voyager 1 til NASA her på jorden, og forteller detaljert om mengden partikler som har blitt målt av teleskoper på den 34 år gamle romsonden.

VOYAGER 1: Denne grafikken viser hvordan den 34 år gamle romsonden ser ut. Foto: NASA/JPL-Caltech
VOYAGER 1: Denne grafikken viser hvordan den 34 år gamle romsonden ser ut. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer

- Fysikkens lover sier at Voyager vil bli det første menneskeskapte objektet går inn i det interstellare verdensrommet, men vi vet ikke akkurat når det blir, sier Ed Stone, som er forsker i Voyager-prosjektet ved California Institute of Technology i Pasadena, på NASAs hjemmesider.

Mot grensen - Den siste informasjonen tyder på at vi helt klart er i en ny region, hvor ting forandrer seg fortere, det er veldig spennende. Vi er på vei mot grensen til vårt solsystem, fortsetter Stone.

Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, synes at nyheten fra NASA er utrolig spennende.

- Ingen har målt noe utenfor vårt solsystem, vi vet ikke hva som venter Voyager der ute, det er utrolig spennende, sier Brekke til Dagbladet.

- Spennende Han synes det er fantastisk at Voyager 1 har overlevd den lange ferden.

- Da den ble sendt opp visste ingen når eller hvor langt den ville komme, det er fremdeles spennende å se hvor langt den kan gå, sier Brekke.

Han forteller at i overgangen ut av solsystemet vil Voyager treffe på en «baugbølge», som virker på samme måte som bølgene som ligger foran store båter.

- Nå kan vi kanskje få målt hvor langt ut man må for å treffe denne «baugbølgen», sier Brekke.

Voyager 2 Samtidig som Voyager 1 ble sendt opp, ble også Voyager 2 skutt opp mot verdensrommet. Ifølge NASA befinner Voyager 2 seg nå 14,7 milliarder kilometer bortenfor sola.

Begge romsondene er en del av «Voyager Insterstellar Mission».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!