Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En Rothschild hos Sartre

Den franske avisa Libération, grunnlagt av selveste Jean-Paul Sartre, får ny hovedeier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det er ikke mindre enn en revolusjon. For Libération er ikke hvilken som helst avis. Den ble stiftet av Jean-Paul Sartre og gamle 68-ere anført av Serge July i 1973, og har alltid skrytt av sin uavhengighet fra - nettopp - kapitalen. Libérations løfte var å gi folket ordet. At en Rothschild nå tar over roret i rue Béranger, er som om Røkke gikk inn som hovedaksjonær i Klassekampen.

HAN ER UNG og en utmerket rytter. Edouard Etienne Alphonse de Rothschild er vokst opp i en bank, omgitt av hester. Han er sønn av baron Guy og baronesse Marie-Hélène. Han og Serge July møttes i kulissene til det berømte TV-programmet «Apostrophes» i 1982. Edouard var 24, July 39, Libération ni år. Mitterrand hadde nettopp nasjonalisert Rothschildbanken. At Edouard de Rothschild 23 år seinere kjøper aksjemajoriteten i Libé, lyder nesten som en revansje.

-  Han vet hvor han skal, men bare han vet det og han er aldri der man venter det, sier en av hans rådgivere. Han elsker å overraske. At han i tillegg sympatiserer med Nicolas Sarkozy, den karismatiske lederen av gaullistpartiet og framtidig presidentkandidat, skal - sverger de Rothschild - ikke få noen betydning for avisas redaksjonelle linje.

-  HESTEN OG MENNESKET, det er harmonien mellom to levende vesener, sier Edouard de Rothschild til ukemagasinet Le Nouvel Observateur på vei inn i Libés kapital i galopp. Han ble ikke bare mottatt med godvilje. Grafisk stemte imot, og i flere andre avdelinger satt flertallet langt inne. Men totalt sett oppnådde han likevel to tredjedeler av stemmene. Kommunistavisa l\'Humanité trodde ikke sine egne øyne. Men så var da også øyeblikket heller uheldig. Libés utsendte reporter i Irak, Florence Aubenas, var meldt savnet med sin irakiske guide. Mange tenkte mest på henne, og stemte nesten apatisk. Andre tenkte på de 160 millioner kronene de Rothschild har med seg. Selv Serge July, som har forhandlet dette og villet det, virket dyster. Han, Libés mangeårige trener og jockey, måtte love å bli sittende til 2012.

DE ROTHSCHILD har store ambisjoner. Han vil danne ei stor pressegruppe, der Libération skal være aksen. Han vil gå sine egne veier, der ingen ventet en Rothschild. At Sartre vil snu seg i graven, bekymrer ikke Edouard de Rothschild. Han liker motsetninger. Det kommer fram av hans tre forbilder: Bill Clinton, nødhjelpssøster Emmanuelle og den tyske rytteren Ludger Beerbaum. Han bedyrer at han ikke har noen «beskjed» han vil formidle i Libés spalter, slik våpenfabrikanten Serge Dassault har gjort det i Le Figaro. Han skal først og fremst fortsette å lage ei god avis, for han synes Libé er det. Hvis ikke hadde han ikke kjøpt den. Så får det bli hans problem at Libé bare kommer ut i 214 000 eksemplarer for en befolkning på over 60 millioner. Det må det kanskje gjøres noe med.