- En russifisering

Innbyggerne i de okkuperte områdene i Ukraina har nå bare tilgang til russiske nyheter.

STRENG KONTROLL: Russlands president Vladimir Putin sørger for streng informasjonskontroll i de okkuperte områdene i Ukraina. Foto: AP / NTB.
STRENG KONTROLL: Russlands president Vladimir Putin sørger for streng informasjonskontroll i de okkuperte områdene i Ukraina. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I deler av det russisk-okkuperte Ukraina har Russland også begynt å okkupere internett. Ukrainere i de okkuperte områdene Kherson, Melitopol og Mariupol er isolert fra resten av landet. De har begrenset tilgangen til nyheter om krigen og kan ikke kommunisere med venner og familie utenfor de okkuperte områdene. Noen steder er internett og mobilnettet helt stengt, ifølge New York Times.

I disse områdene er Russland nå i stand til spore det man foretar seg på nettet og overvåke digital kommunikasjon, de kan spre propaganda og styre informasjonsflyten.

Lokale «quislinger»

Tilgangen til objektive nyheter stanses, de oppretter russisk TV og russisk nett.

- Det skjer en russifisering i de områdene av Ukraina. Russland setter inn lokale «quislinger» til å styre, de tvinger til bruk av russisk språk, folk tvinges til å skaffe russisk pass og de deporterer folk til Russland. De har deportert hundretusener av mennesker fra de okkuperte områdene og presser folk inn i et russisk samfunn, sier Palle Ydstebø.

PRESSES: Ukrainere presses inn i russisk samfunn, mener oberstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB
PRESSES: Ukrainere presses inn i russisk samfunn, mener oberstløytnant Palle Ydstebø. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ukrainere som samarbeider med russerne, blir altså satt til å styre i de okkuperte områdene, slik NS-medlemmer fikk framtredende roller da Tyskland okkuperte Norge.

- Russerne gjør akkurat det tyskerne gjorde i Norge under 2.verdenskrig, sier Ydstebø.

Nord for Krim-halvøya er det innført russisk valuta og russisk språk på skolen.

FRONTEN: Video skal vise byen Pisky ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Vil kontrollere motstanden

Oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole Geir Hågen Karlsen mener russerne strammer inn kontrollen over nettet og informasjonsflyten for å gjøre det vanskeligere for ukrainsk motstandsbevegelse å ta nye mål.

- Det er en sikkerhetsoperasjon som pågår i området øst for Kherson, nord for Krim, som vi skal være oppmerksomme på. I dette området, blant annet i Melitopol, finnes det en veldig omfattende ukrainsk motstandsbevegelse, som angriper russiske styrker. De har sprengt jernbanelinjer og likvidert forrædere, sier Karlsen og fortsetter:

- Dette gjør nok at russerne strammer inn sikkerhetsregimet for å gjøre det vanskeligere for ukrainerne å peke ut mål for artilleri og andre våpensystemer.

Opplevde sensur

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug har bodd i russisk-okkuperte området Luhansk i Donetsk fra 2016 til 2019.

Den gang opplevde generalløytnanten selv å miste tilgang til vestlige TV-kanaler, og han hadde blant annet vanskeligheter med å kommunisere via e-post.

- I tillegg etablerte de et eget russisk-styrt mobilnett. I min tid i Luhansk het mobilnettet Lugacom. På den måten reduserer man informasjonsflyten av uavhengig informasjon, sier Dalhaug til Dagbladet.

MISTET TV-EN: Da generalløytnant Arne Bård Dalhaug bodde i den russisk-kontrollerte delen av Ukraina, mistet han tilgang til vestlig TV.
MISTET TV-EN: Da generalløytnant Arne Bård Dalhaug bodde i den russisk-kontrollerte delen av Ukraina, mistet han tilgang til vestlig TV. Vis mer

Han understreker at kontroll av informasjonsstrømmen er et kjent grep for Russland.

- Dette med å skru av internett og mobilnettet og etablere eget, er noe Russland har gjort tidligere. Det har de trening i å gjøre dette, sier han.

Vanskelig å skjule

Da Dalhaug bodde i Luhansk, var det eneste han kunne se på TV gamle russiske krigsfilmer og taler av Putin og den typen ting.

- Det er klart at hvis du bare er eksponert for dette i noen år, så mister du kontakt med virkeligheten, sier Dalhaug.

På vestsiden av elva Dnipro holder russiske styrker området Kherson. Her er det av flere eksperter spådd at slaget nå vil stå. Ukrainske styrker setter inn en offensiv her.

- Dersom Russland skulle miste dette og trekke seg ut fra området, er det umulig for Putin - rent propagandamessig - å skjule at de har lidd et stort nederlag, sier Arne Bård Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer