En Saga blott?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det var en gang en drøm om at kongeriket Norge skulle få tre sterke oljemiljøer ved den største bukken Bruse, Statoil, den mellomste Hydro og den minste Saga. Statlig, halvstatlig og privat. Saga var redskapet som skulle slippe de sterkeste industri- og finansmiljøene i Norge til på eiersiden av oljeeventyret.
  • Askeladden Phillips fant Ekofisk og fikk halve kongeriket. Straks tok Per og Pål rake veien til selskapsregisteret og banket deretter på Stortingets porter med sine egne oljeselskaper. Bare Saga slapp innenfor.
  • Lenge gikk det fint. Saga la på seg som partner i mange gode konsesjoner. På åttitallet var den minste bukken blitt så fet at de opprinnelige eierne så muligheter til fortjeneste og forsøkte å selge, først til Elf og så til Total. Politikerne så at de såkalte markedskreftene var i ferd med å benytte deres ideologiske disposisjoner til å føre nasjonale verdier ut av landet, og bremsene ble slått på. Slik kom Hydro inn som en av eierne i Saga. Nå har Hydro solgt til Statoil slik at den største bukken kan stille seg i veien for en eventuell utenlandsk oppkjøper.
  • Saga forgapte seg på oppkjøpet av selskapet Santa Fe og hengte et blylodd rundt aksjen slik at godbitene som gjennom årene er blitt selskapet til del, nå er på billigsalg på børsen. Både Statoil og Saga er selskaper opprettet på et ideologisk grunnlag. Statoil har også vært gjennom kriser, både selvforskyldt og påført utenfra, men har klart seg, og klart seg godt. Saga blir en saga blott fordi selskapet trodde det hadde muskler nok til å prøve seg blant de store i markedet.
  • Saga-aksjen gjorde et hopp oppover da ryktene om Statoils overtakelsesplaner begynte å gå i går. Det ligger mye fin ironi i det.

Med Høyre som førerhund lot Stortinget seg lede inn i en tverrpolitisk enighet om at oljevirksomheten i Norge skulle bygges på tre miljøer. Olje- og energidepartementet har siden hatt stående politisk ordre om å fete opp lille Saga ved hver eneste konsesjonstildeling.