En sak for Hanne Harlem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet skriver i dag om varetektsforholdene for den 26 år gamle autisten som tente på huset til LO-leder Yngve Hågensen og den 15 år gamle gutten som er siktet for voldtekt og voldtektsforsøk på Haugerud i Oslo. Begge to ble opprinnelig fengslet for fire uker, og i begge tilfeller har lagmannsretten stadfestet at det er grunnlag for fortsatt varetektsfengsling.
  • Den 26 år gamle autisten sitter nå på femte uka i varetektscelle i Oslo kretsfengsel. Han har laget faste regler for seg selv. Hver dag spiser han en bestemt mengde mat og drikker et fast antall liter væske. Den 15 år gamle gutten er nå flyttet til et fengsel i Moss, etter flere uker uten undervisning i andre fengsler. Gutten har delt celle med en psykisk syk fange, og skal ha blitt truet av andre fanger på grunn av de grove forbrytelsene han er siktet for.
  • Vi finner det både skammelig og opprørende at verken rettsvesenet, barnevernet eller psykiatrien etter så lang tid har vært i stand til å stake ut en ny kurs for to meget ressurssvake fanger som aldri skulle ha satt sin fot i et norsk fengsel. Særlig skuffende finner vi det at domstolene - som innenfor lovens rammer kunne ha gitt beskjed om at fengslingene var et uforholdsmessig inngrep - har opptrådt apatisk og til dels med ren uforstand i sin behandling av sakene. I begge tilfeller har faren for gjentakelse av straffbare handlinger dukket opp som et beleilig, nytt argument for fengsling.
  • De to fangenes forsvarere, Endre Storløkken og Tor Erling Staff, har heller ikke maktet å bryte maktapparatets søvngjengeraktige behandling av disse grove justisskandalene. Den nye justisministeren, Hanne Harlem, kan naturligvis ikke legge seg opp i domstolenes behandling av konkrete saker. Men hun har full anledning til å ta initiativet til endringer i måten Norge behandler psykisk syke eller mindreårige lovbrytere på. Disse sakene dreier seg ikke bare om tragiske enkeltskjebner. Det er vår forståelse av Norge som en liberal og human rettsstat som står på spill.