- En sak for Stortinget

Vil inkludere Eritrea-lastebilene i kontrollkomité-saken om Nigeria-båtene.

PÅ VEI: Tidligere militære lastebiler ble eksportert fra Drammen til Emiratene, hvor de her er fotografert. 17 Iveco lastebiler ble sendt videre til Eritrea, som er omfattet av en våpenembargo. Før eksporten ble lastebilene malt gule for å gi et mer sivilt inntrykk. Foto: FN/Scanpix/John Terje Pedersen
PÅ VEI: Tidligere militære lastebiler ble eksportert fra Drammen til Emiratene, hvor de her er fotografert. 17 Iveco lastebiler ble sendt videre til Eritrea, som er omfattet av en våpenembargo. Før eksporten ble lastebilene malt gule for å gi et mer sivilt inntrykk. Foto: FN/Scanpix/John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Lørdag avslørte Dagbladet at minst 17 tidligere militære lastebiler ble eksportert fra Norge til skrekkregimet i Eritrea. FNs sanksjonskomité overvåker sikkerhetsrådets sanksjoner mot landet som har vært involvert i flere kriger og konflikter på Afrikas horn. De anser eksporten fra Norge som et brudd på embargoen. Likevel er Forsvaret blitt nektet av forsvarsdepartementet i å utelukke den norske oppkjøperen som står bak eksporten.

- Jeg er veldig overrasket. Dette ser ut som et klart brudd på eksportkontrolloven. Når det så tydelig er vist for departementet at denne kjøperen ikke presenterer korrekte sluttbrukerattester så har de et ansvar for å stoppe salgene, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Ny høring Forrige uke var han med å arrangere høring om de såkalte Nigeria-båtene, der ti norske utrangerte marinefartøy har havnet hos paramilitære i vest-Afrika. De 17 lastebilene ble eksportert i august 2012, men Dagbladet vet at PST er bekymret for at enda flere biler har blitt eksportert til Eritrea og etterforsker også en konkret forsendelse av kjøretøy fra januar 2013. Grøvan sier han forstår PSTs bekymring for at den ulovlige eksporten fortsetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer