En samfunnsfiende

Bakteppet i rettssal 30 som vender vinduene ut mot Oslo Nye Teater, er to lattermilde masker i rød neon. Om noen timer skal teppet der opp for musikalen «Cabaret». På vår scene, i namsretten, legger advokat Per Danielsen, Frp-medlem og bror til suspenderte Dag, om til silkerøst og spør sånn «se-hvor-ekkel-jeg-er, folkens»: - Unnskyld, men er du paranoid, Hagen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som om noen holder pusten av den grunn. Det er tross alt politikkens lumskeste primadonna Danielsen prøver seg på. Carl I. Hagen, rutinert som en premiereløve på rød løper inntok vitneboksen i går, med blikket høyt hevet. På vegne av partiets samtlige organer møtte han velvilligst fram på sakens nest siste dag, for å vifte vekk en hvilken som helst advokat som ønsket å prøve seg som storinkvisitor. - Nei! svarte Hagen fast.

  • Da hadde Hagen allerede gått i baret. Han hadde bl.a. erkjent at Sentralstyrets møte som 3. desember i år skulle behandle forslag om eksklusjon og/eller suspensjon av til sammen 16 medlemmer av Oslo Frp, var unnagjort på bare to og en halv time. Slikt bryter ifølge saksøkernes fire advokater med alle demokratiets krav til forsvarlig saksbehandling i så alvorlige spørsmål. I praksis får likevel anklagene mot Hagen og partiet hans neppe andre konsekvenser enn at nå vet alle, også byfogd Lars Borge-Andersen, at Fremskrittspartiets utrenskninger og felttoget fram mot eventuell regjeringsmakt, er brulagt også med maktkampens skitneste knep. Som om det er politikk vi snakker om.
  • Og fordi det nettopp er en politisk buskis som pågår i namsretten disse to dagene, kan vi godt risikere at byfogd Borge-Andersen med sin muntre tversoversløyfe og politiske fortid i SUF-stud, vender tilbake til åstedet førstkommende mandag uten å ville blande mer jus i et tvilsomt manus. Han kan konkludere med at saksøkerne ikke har det ringeste krav på en midlertidig forføyning, altså en rettslig hasteavgjørelse, fordi selv om suspensjonene er til både ulempe og skade for saksøkerne, så er de ikke til vesentlig skade og ulempe.
  • Slik er nemlig loven. For at Frp-medlemmene av Oslo-partiet skal få rettens tillatelse til å midlertidig innta plassene igjen i sine partiverv, er det ikke nok at Hagens framgangsmåte er avslørt for byfogden som «sterkt udemokratisk og klart kritikkverdig», for å sitere prosessfullmektig Cato Schiøtz. Dette vet vi jo fra før, takket være landets politiske kommentatorer som i to dager nå har forlatt stortingsrestauranten til fordel for namsretten, for å høre sine kommentarartikler opplest i retten. Som kjent er vi alle enige om at Hagen er versting god nok.
  • Saken henger for de juridisk innvidde på ordet «vesentlig» som bør være oppfylt for at Hagens fiender skal få retten med seg. Både jeg og Hagen antar derfor at de brede velgermasser gir jamt blaffen i finjussen og holder seg til saken, altså gir sin stemme til Carl Ivar uansett utfallet av rettssaken. Verre er det selvsagt med eventuelle partnere til regjeringssamarbeidet. Men når makta lokker, spiser selv Kjell Magne Bondevik fluer.
  • Selv ikke Frp's prosessfullmektig, Pål W. Lorentzen, har kastet bort tid på å hvitvaske Hagen som Mannen med silkehanskene. Lorentzen har i stedet på utsøkt bergensk embetsmannsdialekt, konsentrert seg om å tilbakevise at det foreligger vilkår for namsretten til å gripe inn med forføyning. La bare brødrene Danielsen herje med den ynkelige Lodve Solholm-rapporten som bevis for intellektets svake stilling der minst en Frp-representant er samlet. Lorentzens advokater satser på ett juridisk kort, at det ikke er bevist at dispensasjonene er til «vesentlig» ulempe og skade. Resten er politikk.
  • Selv saksøkernes advokater er med stor sannsynlighet helt enige med motparten i dette. Bakgrunnen for forestillingen i namsretten er at det er den eneste måten å få «tatt» mediestrategen Hagen på. Ulivssår har de neppe lyktes i å påføre ham. Forsøket på å tvinge verstingpartiet innenfor en politisk rettssikkerhetssone, er selvfølgelig ikke rettens oppgave. Det avgjør publikum. Velkommen til Cabaret.