En sann gyldendøl

Navn: Nils Kåre JacobsenAlder: 71Yrke: Pensjonert direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han smiler bredt i disse dager. Og er hjertelig til stede når gyldendølene feirer sine 75 år på norske hender. Men det er ikke lenger han som skjenker i glassene. For Nils Kåre Jacobsen gikk av som administrerende direktør i Gyldendal Norsk Forlag for fem år siden. Og disse årene har han brukt til å sitte på et kott i forlaget og skrive biografien om den største av sine forgjengere, Harald Grieg.
  • Det er selvsagt ikke tilfeldig at denne mursteinsboka på 600 sider foreligger midt i jubileumsrusen, heller, for i dagens knivskarpe konkurranse om lesernes penger har Gyldendal forhåpninger til boka om en av sine egne. Og Jacobsen har drevet mye kronetelling i vårt største forlagshus. Helt siden 1960, faktisk. Da ble han ansatt som økonom av mannen som var ett med seg selv og forlaget.
  • 40 år etter foreligger boka om patriarken, kremmeren og forfatternes vokter Harald Grieg. Jacobsen har selv sagt, i form av verbale vaskesedler, at han slett ikke har revet Gyldendals direktør gjennom 50 år ned fra sin sokkel. Likevel anfører han at Grieg var blottet for selvironi, at han led av kronisk maktsyke, at han hadde et ego som var synlig for all verden og at han var et monument over de verste egenskapene Jacobsen kan finne i seg selv.
  • Dermed er det mulig å konstatere at det bare er via biografens bergenske vennlighet at Grieg forblir på sin bauta, og denne slepne og ironiske vennlighet, den som inkluderer mens det ekskluderes, sies Jacobsen å være full av. Lik enevoldsherskeren Grieg har Jacobsen trivdes i rampelyset. Og han har utgitt sine egne taler. Og de er slett ikke verst. Men det finnes ikke en eneste personlig utlevering fra hans side i noe avisarkiv.
  • Han har derimot likt å kalle seg en pengepasser, en husøkonom, en forvalter av rimelig gode tider. Og slett ikke framhevet sine egne litterære arbeider. Men han har altså skrevet Gyldendals historie før. Boka «Bak kobberdøren. Gyldendal 1925- 1975» kom ut ett år før 50-årsjubileet. Og for sine erindringer fra bakrommet med Agnar Mykle, «Mine bøker er musikk» (1994), fikk han gode kritikker. Aftenposten kalte den «en rørende bok».
  • Det er altså ikke uten en viss porsjon positiv selvtillit at den nå pensjonerte forlagsdirektøren har presentert høstlistene eller delt ut Ole Brumm-prisen til verdige vinnere. Og det er vel heller ikke uten en viss lettelse at Jacobsen med denne biografien setter et visst punktum for sitt liv som en av de siste sanne gyldendøler.