Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En sann tråilltamp

Jack Berntsen (57), lærer og trubadur, Svolvær SVOLVÆR (Dagbladet): Han er fortsatt en tråilltamp, selv om han ikke er like kvass lenger. Men han er like hårete. Og like mye på landeveien som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den som har størst livsforsikring, får sætte sæ foran, flirer Jack Berntsen når han og Mazdaen kommer og henter oss på Widerøe-stripa i Svolvær.

- Ska' vi ta en guida-tur først, eller ska' vi kjør' heim te' mæ, sier han, og før vi rekker å tenke over tilbudet legger han til at dattera har laget eplekake og at kaffen er klar. Da er også saken klar: Kursen tas ut mot den nordnorske trubadurens hjem.

Artist - med nedrykk

- Her e' badestranda i Svolvær. Halv meter brei, den e' faen steike mæ livsfarlig.

- Og her e' skolen æ ha' jobba på. I trædve år som adjunkt me' opprykk. Og her har æ jobba i like mange år som artist me' nedrykk, flirer Berntsen. Så bakakslingen går nesten over i motsatt kjørefelt. Ikke rart, for både Bones og jeg flirer og kauker med.

Det er også en en fryktelig ulyd i girkassa.

- Den lyden ska' dokker ikkje bry dokker om. Det e' forbigående når æ sett han i fira, sier Berntsen, og påstår at det finnes to typer menn: de som liker båter og de som liker biler. Berntsen hevder selv han liker biler. Selv om det verken ser eller høres slik ut. At han ikke tok førerkortet før i 1984 bekrefter vel også hvor lite interessert han er i bil.

Bikkja Sophus tar imot oss på to ivrige bein hjemme hos Berntsen.

- Her e' kontoret mitt. Det e' næsten ikkje mulig å kom' inn her. Her går det og ras i tide og utide. I forrige uka raste det i sørveggen. Ja, ser dokker korsen det ser ut? sier han og humrer bekymringsløst.

- Og her e' skryteveggen min. Denne delen e' den folkelige. Den andre her e' den mer tunge, sier han og viser fram diplomer og utmerkelser, og bilder av seg selv med menn og kvinner på hans egen alder. Altså en vegg som ikke bærer så mye preg av dem han i dag underholder: barn.

- Førr my' video

Det var først da han ble far selv han satset på unger. Før var det helst voksenfolk på pub han trivdes best i lag med.

- Ongan e' spesiell. Fordi dæm e' ærli'. Dæm e' vanskeli' å holde på. E' dæm ikkje fornøyd, så går dæm. Du får direkte melding.

- Og ongan bli' oversett. Og da sett' ongan igjen med videoen. Ja, de e' førr my' video i barnekulturen. En gang æ underholdt onga på Svalbard fikk æ sjokk. Ongan der oppe ser jo ikkje på noe anna enn video. De skjønte jo ingenting da dæm såg mæ. At det va liv i mæ. Ongan satt og drog mæ i håret og skjægget. Det va' nok et uttrykk for længsel etter nåkka, sier Jack og river seg selv i skjegget.

- Uttrykk for at du er lik julenissen, kanskje?

- Ja, sikkert det også, gliser han i skjegget.

Radissen har mildnet med årene, men han greier ikke å dy seg når muligheten byr seg. Selv om det er 25 år siden har var med og vekte nordlendingenes selvbevissthet. En bevissthet han fikk gjennom mora si. Hver gang hun hørte en nordlending på dampradioen, ba hun sønnen om å skru opp lyden.

Klar for bukkehornet

- Vi nordlændinga' fant igjæn språket vårt og vi torte å bruk' det. Hvis du ikkje gjør det, så undertrøkke' du dæ sjøl. Da går det heller ikkje bra med sjøltilliten.

Han kjenner selv følelsen av å ikke bli forstått etter fem år med studier på Blindern.

- Vær så vennlig, kan du ikke norsk? Jeg forstår ikke hva De sier... Faen steike. Da følte æ undertrøkkinga...

Han kom seg nordover igjen, og i 1973 videreførte han opprøret gjennom den nordnorske grasrotfestivalen «Tråilltampen». Festivalen var en protest mot at arrangører i Nord-Norge fylte opp med kjendiser sørfra. Etter ti års pause er festivalen tilbake 8.- 10. august i Tysfjord.

Det er han glad for.

- En strålandes mulighet for de uetablerte å vise fram hva de kan, men det må vær ein tamp av i dag. Æ hørte at 40 band e' klare. Det bli' steikanes artig. Æ ska' hænge i et bukkehorn og flire, flirer Berntsen. Han skal ikke klatre ned fra hornet før siste dag. For da skal gammeltampainn møtes. Kanskje for å snakke om EF-kampen i 1972, EU-kampen i 1992. Eller om de høye tallene Fremskrittspartiet har på meningsmålingene. Som Berntsen misliker sterkt.

- Dæm står for en jævlig farlig politikk, og midt opp i dette sett stakkars Jagland. Han blir for menneskelig oppi dette her...

- Blitt Ap-sympatisør, eller?

- Nei, mitt parti er RV, selv om ikkje Folkvord er noen statsministerkandidat han heller. Det går ikkje an å være så streng og asketisk som Folkvord, mener Berntsen.

Skjegg-protest

- Æ' e' blitt snillere. Du skal da leve også. Og kos dæ. Forræsten, ska' vi ta en Lofoten-light-tur..? Før flyet dokkers går?

- Dette e' paradiset. Henningsvær e' Lofotens vakreste sted, sier Berntsen, så entusiastisk at bilen vingler over i motsatt kjørebane, men heldigvis skvetter den møtende tysker'n til side.

Her ute river det i skjegget til Berntsen. Skjegget som han har hatt siden 1. august 1970.

- Det ligg en liten protest også i skjegget. Det lange håret vart en del av pakka. Uten skjegget ville æ ikkje ha følt mæ vel. Det trur æ ikkje de rundt mæ har følt heller, sier han.

For det ligger fortsatt et lite opprør i det Jack Berntsen gjør. Han mener også at musikken hans fortsatt representerer en motkultur.

- Æ håpe' de unge engasjere' sæ meir og forstår ka som hold på å skje med dæmmes landsdel. Det kan se ut som at mitt verste scenario slår til, nemlig at Nord-Norge bare blir brukt om sommeren og folket sørpå drar med seg profitten. Storkapitalen er på full fart inn.

- Hva gjør Berntsen når det ligger en restaurant rett under Svolværgeita?

- Da tar æ og hainn Edvard fram hamar'n, og søng enda høgare.

HIT THE ROAD, JACK: Han farter forsatt rundt på de nordnorske veiene, Jack Berntsen. Mest for å underholde barn. - Ongan e' spesiell. Fordi dæm e' ærli'. E' dæm ikkje fornøyd, så går dæm, sier trubaduren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media