Ukraina-krigen:

- En seier er i sikte

Okkupasjonsmyndigheter og russiske styrker skal ifølge russiske medier ha evakuert den strategisk viktige byen Izium, etter Ukrainas lynoffensiv de siste dagene. - Et vendepunkt for ukrainerne, sier Tom Røseth.

- ET STORT STEG: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høskole, sier at meldingene om Ukrainas offensiv i Izium er et stort steg. Foto: Forsvaret
- ET STORT STEG: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høskole, sier at meldingene om Ukrainas offensiv i Izium er et stort steg. Foto: Forsvaret Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag kom det meldinger om at Russiske okkupasjonsmyndigheter evakuerer fra den strategisk viktige byen Izium i Kharkiv fylke.

Ifølge den russiske avisa Gazeta, melder også viseministeren for informasjon i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk, Daniil Bezsonov, at også russiske styrker forlater Izium.

- Det betyr at russerne trekker seg tilbake og blir overrumplet. Det er ukrainsk villedning som ser ut til å ha fungert godt, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

Han forklarer at ukrainerne har omringet, muligens også inntatt Izium, i tillegg til et stort område nordvest for Kupjansk, som er en viktig logistikkverv for de russiske styrkene i Kharkiv og ned mot Donetsk.

Med andre ord har ukrainske styrker tatt tilbake store territorier i Kharkiv.

- Ukrainerne er på hælene og har momentum. De er svært motiverte nå. Dette er et stort steg for ukrainerne, sier Røseth.

Rundt klokka 19.40 lørdag kveld siterer New York Times borgermesteren i Izium, Valerij Martsjenko, på at byen nå er frigjort.

Ordføreren har ikke selv kommet seg tilbake til byen, som har vært i russiske hender. Han skal imidlertid være i kontakt med politi og nødetater i byen, som skal arbeide med å nøytralisere eventuelle farer før sivile kan returnere.

Bilder i sosiale medier og ukrainske aviser skal vise ukrainske soldater på plass i Izium.

- Tatt initiativet

Som følge av den ukrainske lynoffensiven må russiske styrker omgruppere kraftig og trekke seg ut av blant annet Izium, for så å etablere seg på nytt lenger bak.

Ifølge Røseth tyder Ukrainas momentum på at de nå tar initiativet i krigen.

- Dette er et vendepunkt for ukrainerne. Hvordan russerne svarer vil vise om dette blir en varig vending eller ikke.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener at russerne har blitt lurt av Ukrainske styrker. Vis mer

Han understreker at tida vi er inne i er avgjørende for partene i krigen.

- Nå er det gode muligheter for å ta territorium før vinterkulda kommer om en måned eller to. Russisk side virker å være utmattet, så dette er en gylden mulighet til å fortsette for ukrainerne. De fortsetter å utnytte forvirringen og mismotet som bygger seg opp blant russerne, og får deres styrker til å «ramle bakover».

Presser

Mye kan skje de neste dagene. Røseth venter seg at ukrainerne beveger seg mot andre byer og tettsteder østover i Izium og Kupjansk-området.

- De presser seg nærmere statsgrensa. Men ukrainerne kan også vente seg mye kraftigere motstand fra russisk side i bakre linjer. Visstnok har Russland kolonner på vei, og de kan forsterke fra Kherson. Men det vil ta tid. Russerne sliter med motivasjonen, så det å komme inn i et område hvor motstanderen har framrykning, det hjelper ikke.

RUSSLAND: Vladimir Putin fnøs av Ukraina-spørsmål under Eastern Economic Forum i Vladivostok i Russland onsdag 7. september. Video: Ruptly Vis mer

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, peker også på at det er langt igjen for ukrainerne.

- Jo lenger inn ukrainerne rykker, jo vanskeligere blir det for dem. De får da de samme utfordringene russerne hadde i sin første offensiv, sier Karlsen.

Lurt

Han tror russernes omgruppering av styrker fra byene Izium og Balaklija gjøres for å forberede et motangrep.

- De vil forsøke å ta tilbake noe av området Ukraina nå har tatt, sier Karlsen.

Han mener russerne har blitt utsatt for en militær avledningsmanøver av Ukraina, som har gått til motoffensiv to steder i landet.

Også i Kherson, rundt 1000 kilometer sør for Kharkiv fylke, kjemper ukrainerne nå imot.

- Russerne har blitt lurt. Ukrainernes offensiv i Kherson har fått russerne til å trekke styrkene dit, før det plutselige hovedangrepet nå kom i Kharkiv, sier Karlsen.

- Seier i sikte

- Kan dette være første tegn på seier for Ukraina?

- Det er tegn på at ukrainerne som kjemper på eget territorium, klarer å dytte russerne tilbake. En seier er i sikte, men det er for tidlig å si, fordi Russland kan mobilisere befolkningen hvis de føler at Donetsk eller Krim er truet. Det er noe som på sikt styrker russisk krigsmaskin, og samtidig høyner risikoen for Putin på hjemmebane, sier Tom Røseth.

Han forteller at det er godt mulig at russerne mer sannsynlig må oppgi områder øst for Dnipro, når de sliter i Kharkiv.

- Russerne sitter fast der med 15-20, kanskje 30 000 mann, mellom elva og den ukrainske frontlinjen der. Dette gir ny dynamikk i krigen. Da må Russland prioritere hardere, omgruppere, og kanskje gi slipp på territorium i Kherson, for å opprettholde strategien med å ta Donbass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer