- En seier for europeiske arbeidere

Ingen fri flyt av tjenester i nytt EU-direktiv. NHO-direktøren skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): EUs omstridte tjenestedirektiv ble vedtatt av EU-parlamentet i dag, i sterkt modifisert form.

Direktivet er ment å liberalisere EU-landenes tjenestesektor, som sysselsetter nærmere 70 prosent av EU-landenes arbeidstakere, melder AP.

Tjenesteytende sektor omfatter blant annet alle ansatt i handel, hotell- og restaurant, helse- og omsorgsyrker, renovasjon og andre offentlige tjenester.

Direktivet vil gjøre det lettere for servicebedrifter å etablere seg i alle EUs medlemsland. Fra før av har det vært sterke nasjonale begrensninger, spesielt i de gamle EU-landene, som gjør det å levere tjenester over landegrensene vanskelige.

Det er ventet at direktivet til sist også vil gjelde i Norge, gjennom EØS-avtalen, når det endelige vedtaket implementeres om et par års tid.

- En seier

Direktivet som ble vedtattt er et kompromiss, etter at arbeidstakerorganisasjoner over hele Europa har protestert kraftig mot det opprinnelige forslaget.


Det vedtatte direktivet har en rekke begrensninger i forhold til det mer liberale utganspunktet, og helse- og sosialsektoren, offentlig transport og og mange andre sektorer er nå unntatt de nye liberaliseringsreglene.

KAN IKKE JOBBE UNDER POLSKE REGLER: Polske service-bedrifter som ønsker å etablere seg i Norge, kan ikke følge hjemlandets regelverk. Det er klart etter at et sterkt modifisert tjenestedirektiv ble vedtatt av EU-parlamentet i dag. Foto: Ørn Borgen/Scanpix
KAN IKKE JOBBE UNDER POLSKE REGLER: Polske service-bedrifter som ønsker å etablere seg i Norge, kan ikke følge hjemlandets regelverk. Det er klart etter at et sterkt modifisert tjenestedirektiv ble vedtatt av EU-parlamentet i dag. Foto: Ørn Borgen/Scanpix Vis mer

- Dette er en seier, på mange måter har vi fått mye. Jeg syns dette viser at bare arbeidsfolk i Europa klarer å stå sammen i en sak, så skjer det mye positivt. Og det viser at det nytter å holde på, og at EU-systemet kanskje ikke er så urokkelig som man har tenkt, sier Ellen Stensrud, førstesekretær i LO, til Dagbladet.no.

Forbehold

Stensrud vil likevel ikke konkludere med at det vedtatte direktivet er en full seier:

- Det er store uklarheter når det gjelder opprinnelseslands-prinsippet, sier Stensrud.

Opprinnelseslands-prinsippet går ut på at bedrifter som etablerer seg som tjenesteytere i andre land, skal følge opprinnelses-landets regelverk og kontrolleres av opprinnelses-landets myndigheter. Det betyr at polske bedrifter ville kunne etablere seg i Norge, følge polske lover og kontrolleres av hjemlandet. Dette har europeisk fagbevegelse protestert kraftig mot.

- Opprinnelseslands-prinsippet som ord er fjernet. Men det er usikkert hva som ligger i erstatningen. Før vi får fullstendig klarhet i hva som blir resultatet, tolket fullstendig - juridisk og på andre måter - har vi et problem, sier Stensrud.

- Beklager resultatet

NHO-direktør Finn Bergesen jr. beklager det omarbeidede direktivet.

- Vi beklager at resultatet ble som det ble. Hensikten med et slikt direktiv var jo fjerne barrierer, og oppnå økt vekst i de europeiske landene. Det oppnår vi ikke med det resultatet som nå foreligger. Det vil nå herske stor usikkerhet om hvilke lover som gjelder i de ulike landene, sier NHO-direktør Finn Bergesen jr. til Dagbladet.no.

Bergesen mener det nå vil bli for lite konkurranse i EU.

- Dette er ikke noen forverring, men heller ikke noen forbedring. Det å fjerne hindringer for fri handel med tjenester var noe av grunnlaget for den europeiske unionen, som nå ikke er gjennomført, mener Bergesen.

Arbeiderbevegelsens seire

Ifølge Fellesforbundet har arbeidstakerene vunnet gjennom med en rekke krav:

Det nye direktivet påvirker ikke arbeidsretten, kollektivavtalene og konfliktretten i medlemslandene. Opprinnelsesland-prinsippet er erstattet av prinsippet om å fritt kunne tilby tjenestehandel i det indre marked, uten å bli diskriminert. Dessuten er viktige allmennyttige tjenester i helse, omsorg, utdanning ikke påvirket.

Reglene på arbeidsmarkedet avgjøres fremdeles nasjonalt, det samme gjelder forbruker- og miljøvernspørsmål.

POSITIVT Å STÅ SAMMEN: Hvis arbeidsfolk i Europa klarer å stå sammen i en sak, så skjer det mye positivt, mener Ellen Stensrud, førstesekretær i LO.
IKKE FORNØYD: - Vi beklager at resultatet ble som det ble, sier NHO-sjef Finn Bergesen jr.