- En seier for europeiske arbeidere

Ingen fri flyt av tjenester i nytt EU-direktiv. NHO-direktøren skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): EUs omstridte tjenestedirektiv ble vedtatt av EU-parlamentet i dag, i sterkt modifisert form.

Direktivet er ment å liberalisere EU-landenes tjenestesektor, som sysselsetter nærmere 70 prosent av EU-landenes arbeidstakere, melder AP.

Tjenesteytende sektor omfatter blant annet alle ansatt i handel, hotell- og restaurant, helse- og omsorgsyrker, renovasjon og andre offentlige tjenester.

Direktivet vil gjøre det lettere for servicebedrifter å etablere seg i alle EUs medlemsland. Fra før av har det vært sterke nasjonale begrensninger, spesielt i de gamle EU-landene, som gjør det å levere tjenester over landegrensene vanskelige.

Det er ventet at direktivet til sist også vil gjelde i Norge, gjennom EØS-avtalen, når det endelige vedtaket implementeres om et par års tid.

- En seier

Direktivet som ble vedtattt er et kompromiss, etter at arbeidstakerorganisasjoner over hele Europa har protestert kraftig mot det opprinnelige forslaget.

Det vedtatte direktivet har en rekke begrensninger i forhold til det mer liberale utganspunktet, og helse- og sosialsektoren, offentlig transport og og mange andre sektorer er nå unntatt de nye liberaliseringsreglene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer