- En seier for kysten

Hvalfanger og stortingsrepresentant Steinar Bastensen jublet da han ble kjent med regjeringens vedtak om å tillate eksport av hvalprodukter i dag. - Tiden var overmoden for dette nå, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steinar Bastensen skal bruke kvelden til å feire med et glass rødvin og en skikkelig hvalbiff på en av Oslos restauranter. Han var strålende fornøyd med regjeringens vedtak i dag, og kaller det både modig og fornuftig.

Politisk seier

Den frittalende folkevalgte nordlendingen mener det var fornuftig av Arbeiderpartiet å gå inn for eksport, fordi det skaper politisk tillit hos velgerne.

- Nå kan velgerne for en gang skyld slå fast at politikerne klarer å fatte en konkret beslutning, sier Bastesen til Dagbladet.no.

Bastesen som har hatt eksport av hvalprodukter som kampsak nummer én etter at han kom inn på Stortinget for Kystpartiet for denne perioden. Han tar selv en del av æren for at vedtaket om eksport nå er på plass.

- Personlig hadde jeg trodd at et slikt vedtak ville vært på plass før, men når det nå først er fattet, er det bra. Nå må vi tenke fremover, og ikke over det som har skjedd før.

Hvalmotstand

Bastesen frykter ikke aksjoner fra hvalfangstmotstandere. Han tror heller ikke noen internasjonale forbrukerprotester vil få store skadevirkninger for norsk fiskerinæring.

- Husk at hver eneste gang noen kansellerer et kjøp av fisk, står det nye kjøpere i kø for å ta over fisken. Fisk er en mangelvare i verden, og det er bare flere og flere som vil ha sjømat etter alle avsløringene om kugalskap, sier Bastesen selvsikkert.

Nye arbeidsplasser

Både fangstnæringen og Bastesen tror på bedre tider for hvalfangerne. I år er det satt en kvote på 549 dyr, i overkant av 100 færre enn i fjor.

- Nå vil hvalfangst bli skikkelig lønnsomt igjen. Ungdommen kan igjen få arbeid, sier Bastesen, som regner med at kvotene vil øke til det dobbelte i løpet av noen få år.

Han spår også økte priser, spesielt japanerne betaler godt. Men også i Norge kan nok prisen på hvalkjøtt stige som en konsekvens av vedtaket. Årsaken er at det vil være flere kjøpere til kjøttet og spekket.

- Jeg håper likevel hvalnæringen er sitt ansvar bevisst og ikke spekulerer i å skru prisene i været i hjemmemarkedet. Det har tross alt alltid vært det nærmeste og viktigste markedet for hvalfangerne, sier Bastesen.

Velgerjakt

- Fører vedtaket til at din tid på Stortinget er over til høsten, eller kommer du til å vinne nye velgere nå?

- Jeg får vel de velgerne jeg skal ha, sier Bastesen mens han ler godt over tanken at AP kaprer hans velgere med vedtaket.

- Skal du selv ut på fangst i sommer?

- Kanskje en tur, men i sommer må jeg vel helst konsentrere meg om valget. Det blir jakt på velgerne i stedet, sier Bastesen.