- En seier for presidenten

Senatet godtok 220 milliarder til krigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sent tirsdag kveld ble det klart at Senatet vedtok et budsjett på 555 milliarder dollar, eller rundt 3 billioner (!) norske kroner, for flere statlige organer. Budsjettet inkluderer store bevilgninger til krigføringen i Irak, ifølge CNN.


Hele 380 milliarder norske kroner er bevilget til krigføring - 220 av dem til Irak-krigen.

Ingen nedtrappingsplan

Bevilgningen er et stort tap for Demokratene i Senatet, som til siste stund forsøkte å knytte bevilgningene til krigføringen til en nedtrappingsplan for Irak, som skulle settes i gang innen 90 dager.

I Representantenes Hus ble bevilgningen til Irak-krigen tatt ut av budsjettforslaget, men medlemmene i Senatet stemte for å ta den inn igjen.

I ukene fram mot avstemningen, har president George W. Bush presset kongressmedlemmer til å stemme for bevilgningene uten at de inkluderer et forslag om tilbaketrekning fra Irak.

- Jeg mener at presidenten har fått en seier her, sier kongressmedlem for Republikanerne Roy Blunt ifølge nyhetsbyrået AP.

Senator Edward Kennedy, som jobbet hardt for å få til en nedtrappingsplan, viste følelser da han kalte Bush-administrasjonens krigføring i Irak for «en fortsettende hengemyr».

MER PENGER TIL IRAK: General David Petraeus, øverstkommanderende over de amerikanske troppene i Irak, ser på en parade med irakiske politifolk i Irak i går. Nå får hans tropper 220 milliarder kroner til videre krigføring. Foto: KHALID MOHAMMED/AP/SCANPIX
MER PENGER TIL IRAK: General David Petraeus, øverstkommanderende over de amerikanske troppene i Irak, ser på en parade med irakiske politifolk i Irak i går. Nå får hans tropper 220 milliarder kroner til videre krigføring. Foto: KHALID MOHAMMED/AP/SCANPIX Vis mer

- Hvis ikke vi har noen bindende tidslinje for hvordan vi skal omplassere soldatene våre, vil ikke irakerne føle at de trenger å inngå kompromisser for å få til en politisk løsning, sa senatoren ifølge CNN.

- Veldig stolte

Onsdag går forslaget tilbake til Representantenes Hus for å få godtatt endringene, og speaker Nancy Pelosi sier at hun tror forslaget går gjennom.

Men også blant Republikanerne er det tvil om forslaget var noen god ide, og flere representanter mente bevilgningene ble for store. Senatets minoritetsleder Mitch McConnell var en av dem som mente det var en god avtale, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Vi har holdt ut, og oppnådd noe som alle trodde var uoppnåelig. Vi er veldig stolte av dette budsjettet, sier McConnell.

Republikanerne måtte også gi seg på noen områder for å få vedtatt bevilgningene til Irak: Budsjettet inneholder blant annet ekstra bevilgninger til helsefond for veteraner, brannsikkerhet etter California-brannene og sikkerhetstiltak ved grensen, blant annet.

Rapport: - Framgang i Irak

De nye bevilgningene til krigføringen kommer samtidig med kvartalsrapporten fra Pentagon om tilstanden i Irak. Rapporten konkluderer med at amerikanske styrker har fått til «betydelig framgang» i landet de tre siste månedene, men at det tar for lang tid å gi irakerne tilbake kontrollen, ifølge BBC.

Selv om sikkerheten og økonomien i Irak er bedret, er irakiske soldater fremdeles avhengige av USA for logistikk og trening, står det i rapporten.

Rapporten legger også vekt på «oppvåkningen» blant lokale ledere, som i stadig større grad vender seg mot al-Qaida.

I dag ble det også klart at FNs sikkerhetsråd forlenger USAs mandat i Irak med ett år Dette skjedde på forespørsel fra den irakiske regjeringen, og mandatet vil bli avkortet om Irak skulle be om det, melder NTB.

I brevet fra den irakiske regjeringen heter det at regjeringen håper det blir siste gangen mandatet forlenges.

SEIER: President George W. Bush har jobbet hardt med å få vedtatt de ekstra bevilgningene til krigføring i Irak og Afghanistan uten at det skulle involvere noen nedtrappingsplan i Irak.
ROLIGERE: En bilbombe har gått av i byen Baquba 18.desember. En ny rapport fra Pentagon melder om at sikkerheten er blitt bedre i landet i det siste.