En seier for Sharon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President George W. Bush har hatt en serie møter med Israels statsminister Ariel Sharon. Bush har ikke selv møtt palestinske representanter. I går holdt presidenten en ny tale om Midtøsten der han krevde et nytt palestinsk lederskap før USA vil støtte opprettelsen av først en midlertidig, og seinere en permanent, palestinsk stat. Disse betingelsene er markert forskjellig fra innholdet i den talen Bush holdt så seint som den 4. april i år, der han ba Israel straks trekke seg ut av de palestinske områdene.
  • Den nye politikken til den amerikanske presidenten viser at Sharon og hans støttespillere i Washington, visepresident Cheney og forsvarsminister Rumsfeld, har fått presidentens øre. Dermed har Sharon langt på vei lyktes med sitt hovedmål, som er å oppheve kompromissene Israel underskrev i Oslo-avtalene og i forhandlingsprosessen som president Clinton drev. Etter at statsminister Ariel Sharon krevde sju dager uten vold før samtaler om sikkerhetstiltak kunne finne sted, har konfliktens ekstremister hatt et effektivt veto mot alle forhandlinger. Vetoet er brukt med tragisk effektivitet og tragiske resultater. Yassir Arafats bidrag til denne tragedien har vært å vente for lenge og gjøre for lite for å stanse terrorangrepene mot Israels sivilbefolkning.
  • Ariel Sharon og Yassir Arafat har vært dødsfiender i 40 år. Sharon har offentlig angret på at han ikke beordret Arafat drept da hans snikskyttere hadde den palestinske lederen i kikkertsiktet i Beirut i 1982. Det er vanskelig å se at disse to kan klare å legge sitt personlige hat til side og inngå en fredsavtale. Men president George Bush hadde hatt større troverdighet som megler i konflikten dersom han hadde krevd et nytt lederskap av begge parter slik at freden kunne fått en sjanse.
  • Vi frykter at Bush med sin tale bare skyver problemene foran seg. Arafat er palestinerens valgte leder. Tiden får vise om han blir gjenvalgt når det holdes nye valg tidlig neste år. Den sikreste spådommen etter den amerikanske presidentens tale er at volden i Midtøsten vil kreve nye ofre.