- En seier for skogen

Trillemarka vernes. Grunneier fortviler, miljøbevegelsen jubler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Regjeringen har vedtatt å verne 147 kvadratkilometer i Trillemarka i Buskerud. Grunneierne får 100 millioner kroner i kompensasjon, melder Nationen.no.

* Trillemarka utgjør et åsparti mellom hoveddalførene Sigdal og Numedal i Buskerud. Området ligger i de tre kommunene Sigdal, Rollag og Nore og Uvdal.

* Trillemarka er ett av Norges største områder med sammenhengende gammelskog.

* Området er på om lag 205 kvadratkilometer, 40 kvadratkilometer ble vernet som naturvernreservat i 2002.

* Regjeringen vedtok tirsdag å verne 147 kvadratkilometer i Trillemarka i Buskerud. Grunneierne får 100 millioner kroner i kompensasjon.

* Det har stått om tre forskjellige vernealternativer: En frivillig verneløsning utarbeidet av de tre kommunene og grunneierne på 100 kvadratkilometer, et alternativ fra Direktoratet for naturforvaltning på rundt 150 kvadratkilometer og et forslag fra Norsk institutt for naturforskning på om lag 200 kvadratkilometer.

Fakta: NTB

Trillemarka er ett av Norges største områder med sammenhengende gammelskog, og utgjør et åsparti mellom hoveddalførene Sigdal og Numedal i Buskerud.

Verneløsningen som nå er vedtatt, kan beskrives som et kompromiss, men en av grunneierne, Knut Helge Kaugerud, er lite fornøyd med løsningen.

– Jeg synes ikke all verden om dette. Vi har vel ikke noe vi skulle sagt, men jeg blir litt skuffa når vi har jobbet så mye for den frivillige løsningen, sier Kaugerud til Dagbladet.no.

– Men med den miljøvernministeren vi har nå, var det ingen overraskelse, sier han.

Det har vært diskutert tre forskjellige vernealternativer:

En frivillig verneløsning utarbeidet av de tre kommunene og grunneierne på 100 kvadratkilometer, et alternativ fra Direktoratet for naturforvaltning på rundt 150 kvadratkilometer og et forslag fra Norsk institutt for naturforskning på om lag 200 kvadratkilometer.

Den valgte løsningen ligger altså nærmest opp til det andre alternativet.

<b>FORNØYD:</b> Natur og Ungdom- leder Ingeborg Gjærum jubler over Trillemarka-avgjørelsen. Foto: Scanpix
FORNØYD: Natur og Ungdom- leder Ingeborg Gjærum jubler over Trillemarka-avgjørelsen. Foto: Scanpix Vis mer

Natur og Ungdom er fornøyd med avgjørelsen.

– Vi er glade for dette i dag. Vi har jobba for dette lenge og det er grunn til å glede seg over utfallet, selv om vi skulle ønsket at det vernede området skulle vært større, sier Natur og Ungdom- leder Ingeborg Gjærum til Dagbladet.no.

Hun kaller avgjørelsen en seier for skogen.

Utfallet kan ses på som et nederlag for grunneierpartiet Sp, og en seier for SV.

Gjærum roser SV for utholdenhet i saken.

Frp er skuffet over avgjørelsen.

- Å gjennomføre tvangsvern av 150.000 mål er et dramatisk overgrep mot både lokaldemokratiet og grunneierne. Dette knusende nederlaget viser at Senterpartiet har holdt velgerne for narr i saken om vern av Trillemarka, sier Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiets Stortingsgruppe i en pressemelding.

Trillemarka:

VILLE HA FRIVILLIG LØSNING: Knut Helge Kaugerud (tv) og Torstein Aasen mente at verneområdet burde bli begrenset til 100 kvadratkilometer. I fjor ble de intervjuet av Dagbladet sammen med varaordfører Runolv Stegane (V) og ordfører Knut Tore Eidal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer