Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En seier som smakte!

John McCain nattas vinner. Slo rivalen Mitt Romney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI/FLORIDA (Dagbladet.no): De to argeste konkurrentene, Mitt Romney og John McCain, fulgte hverandre til døra i republikanernes nominasjonsvalg i Florida.

Litt over klokka tre i natt norsk tid ble Arizona-senator John McCain erklært som valgets vinner med 36 prosent av stemmene. Da brøt jubelen løs på Hilton Miami Airport, der McCain-leiren hadde valgvake. Den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney havnet fem prosentpoeng bak.

Da var det bare for McCain-tilhengerne å rope taktfast: Mack is back, Mack is back!

- Jeg vant kanskje ikke med så stor margin, men det var en seier som smakte, sa McCain, da han gikk på talerstolen foran fansen.

Med seg på podiet hadde han blant annet den cubanskfødte senatoren fra Florida, Mel Martinez, og den populære Florida-guvernøren Charlie Christ. Begge viktige politiske støttespillere i et jevnt nominasjonsvalg, der det stod om en pott på 57 delegater.

Har tenkt til å vinne

Nå ser McCain framover mot Supertirsdag 5.februar. Da kjemper republikanerne om 1023 delegater fordelt på 21 stater.

- Om en uke står vi overfor noe som er så nært et nasjonalt valg som vi kan komme. Jeg har tenkt til å vinne, erklærte en nesten usedvanlig ydmyk og takknemlig McCain.

Midt oppi ryktene om at en av hans konkurrenter, Rudy Giuliani, skal trekke seg fra nominasjonsvalget og gi sin støtte til McCain, nøyde 71-åringen seg med å takke for Giulianis innsats i Florida.

- Min gode venn Giuliani, som har investert sitt hjerte og sin sjel i dette, sa McCain, uten å kommentere ryktene.

PÅ VEI MOT SUPERTIRSDAG: Senator John McCain kan glede seg over den viktige seieren i Florida. Nå ser han og alle de andre kandidatene framover mot Supertirsdag 5.februar. Foto: Alan Diaz/AP/SCANPIX
PÅ VEI MOT SUPERTIRSDAG: Senator John McCain kan glede seg over den viktige seieren i Florida. Nå ser han og alle de andre kandidatene framover mot Supertirsdag 5.februar. Foto: Alan Diaz/AP/SCANPIX Vis mer

Maconomics og Irak

De to rivalene, Romney og McCain byttet på å lede på meningsmålingene i dagene før, og har brukt den siste uka til å kaste harde beskyldninger mot hverandre. Kranglingen fortsatte så og si til siste time.

«Direktør» Romney, med en suksessrik karriere i næringslivet, har sagt han er den som kan redde økonomien, og har gjort narr av McCain ved å omtale hans økonomiske politikk som «Maconomics».

McCain har pekt på at Mitt Romney i tiden som guvernør i Massachusetts faktisk økte skattene - stikk i strid med det han lover velgerne nå. Og ikke minst har han beskyldt Romney for å vingle i Irak-spørsmålet, ved å vise til et intervju Romney gjorde med ABC i april 2007.

Der antydet Romney at Iraks statsminister Nouri al-Maliki kunne trenge en tidsplan for tilbaketrekking, men at planen ikke trengte å offentliggjøres.

Økonomi viktigst

I en valgdagsmåling svarte halvparten av de republikanske velgerne som ble spurt, at økonomi var den viktigste politiske ufordringen som USA stod overfor. Blant de tre andre alternativene de ble bedt om å prioritere, var det færre enn to av ti som svarte terrorisme, Irak og innvandring, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Til tross for at Romney var den av kandidatene som la mest vekt på sin økonomiske politikk, oppga 38 prosent av de som mente økonomi var viktigste sak at de heller stemte på McCain, ifølge tall fra Edison Media Research and Mitofsky International. 32 prosent av disse sa de ville stemme Romney.

image: - En seier som smakte!

Over 40 prosent av partiets liberale og moderate valgte også å støtte McCain, mens Romney hadde godt grep om den mer konservative delen av partiet.

Over og ut for Giuliani?

For republikaneren og New York-borgermesteren Rudy Giuliani ble det en mørk kveld i hans politiske karriere. Han har bodd i Florida den siste måneden for å drive valgkamp i staten han håpet skulle gi han en skikkelig opptur før Supertirsdag 5.februar.

I stedet tyder mye på at han kommer til å trekke seg allerede i morgen. Giuliani havnet omlag 15 prosentpoeng bak Romney og McCain. Arkansas-guvernør Mike Huckabee kom på tredjeplass, mens Ron Paul fra Texas bare fikk tre-fire prosent av stemmene.

På demokratenes side vant Hillary Clinton soleklart med 50 prosents oppslutning. Desverre vil det få liten eller ingen betydning, siden det demokratiske partiet straffer Florida for at nominasjonsvalget ble flyttet fra mars til januar.

Republikanerne har halvert antallet delegater som får stemme på partiets landsmøte fra 114 til 57.

Før utfallet i Florida var klart, var det Romney som hadde sanket flest delegater med sine 59. McCain hadde 36, Huckabee 40, Ron Paul 4 og Giuliani 1 etter nominasjonsvalgene i Iowa, New Hampshire, Wyoming, Nevada og South Carolina.

KAPPLØP MELLOM TO:</B> Mitt Romney er John McCains sterkeste utfordrer slik den republikanske nominasjonsprosessen ser ut nå.
NEDERLAGETS TIME</B> Rudy Giuliani innser at hans valgkampstrategi om å kaste seg på i Florida, ikke har lykkes.
IKKE REVANSJ: Mike Huckabee har drevet lite valgkamp i Florida, og var langt i fra å revansjere andreplassen fra South Carolina.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media