- En seilas er slutt

- Et skip er kommet i havn. Kapteinen har tatt farvel med et smil. Biskop Gunnar Stålsett tok farvel med Thor Heyerdahl i Oslo domkirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-En seilas er slutt. Kart og kompass er lagt til side. Et skip er kommet i havn. Kapteinen har tatt farvel med et smil. Han har gitt oss et budskap om fred. Døden kom som en venn.

Med disse ord og en salme fra Det gamle testamente innledet biskop Gunnar Stålsett sin tale ved Thor Heyerdahls bisettelse i Oslo domkirke fredag.

- Medarbeidere på tokt og ved utgravinger respekterte den gode leder. Venner i mange land var betatt av hans humør og sjarm. Hjemby og fedreland deler stolthet over en enestående verdensborger. Han gjorde vårt land større. Han utvidet vår horisont, sa biskopen.

Sen?or Kon-Tiki

Med Kon Tiki skapte Thor Heyerdahl gode drømmer etter krigens mareritt. I tre generasjoner var han barnas helt og eventyrskikkelse.

- I en liten landsby i Mexico møtte jeg en ung kvinne som lyste opp da hun hørte jeg var norsk: «Noruega - bacalao y Sen?or Kon Tiki!» Slik ble han et varemerke for en hel nasjon. Hans liv er felles eie for en hel verden, sa Stålsett blant annet.

Kjærligheten

Stålsett kom også inn på Heyerdahls forhold til sin store og mangfoldige familie.

- Kjærligheten til familien var for ham viktigere enn æren. Deres kjærlighet til ham var den største gave.

Han sa videre at Thor Heyerdahl var en evangelist for skaperverket, en herold for håpet.

- Hans liv var som en tolkning av salmen fra Det gamle testamente. I handling og holdning viste han at den var en tekst for hans tro. Vi reiser den i dag som et kvad over hans liv.

Thor Heyerdahl var fortelleren. Han skapte fortelling. Han begynte en epoke, en annerledes erobring, i humanismens navn. Han var en oppdager av skjulte skatter. Han brakte glemte folk fram i lyset. Han ga dem navn og historie. Han var på livets og mysteriets bølgelengde - som menneske og som forsker: Hva er da et menneske? Hvem var de? Hvorfor forsvant de? Han ville ha deres svar.

Klokskap

- Han valgte sine medarbeidere med klokskap. Mannskapet på Kon Tiki, Ra og Tigris viste oss hva det vil si at vi er alle i samme båt, på det samme hav. Forskjellig språk, religion og kultur er ingen hindring for dem som er enige om kursen. Han var en fredens mann for vår tid. Derfor seilte han under FNs flagg.

Visdommen i den kristne skapertro har fått en vakker bekreftelse i Thor Heyerdahls egen livsfortelling. Han bevarte barnetroen til det siste.

- Den enkle trosfortelling i den store livsfortelling - det er Thor Heyerdahls saga. Den vil leve videre i våre hjerter. Når jeg ser bilder av sivbåten på opprørt hav, minnes jeg en enkel barnesang. Jeg vet ikke om Thor Heyerdahl noen gang hørte den, men jeg tror han kjente den: «Mitt skip er så lite og havet så stort, men Jesus har grepet min hånd. Når han styrer båten så går det så bra på veien mot himmelens land».

Biskop Stålsett avsluttet sin tale ved Thor Heyerdahls båre med følgende ord:

- Det er blitt vindstille. Seilet er tatt ned. Styreåren ligger i en større hånd. Ved stranden hviler Thor til oppstandelsens morgen.»Herre vår Gud, hvor herlig ditt navn er over hele jorden».

(NTB)