- En selvfølge med norsk Sudan-styrke

- Det er en selvfølge at FN spør Norge om å delta i en fredsstyrke i Sudan, og det er en selvfølge at Norge deltar, sier utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det synes å være flertall for dette i Stortinget allerede før spørsmålet er tatt opp. Det blir trolig underskrevet en fredsavtale mellom Sudans islamistiske regjering og den kristne opprørsbevegelsen SPLA i sør, i desember eller tidlig på nyåret.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og Norge har spilt en viktig rolle i fredsforhandlingene. FN ønsker å ha Norge med i en ledende rolle, også med soldater i en FN-styrke. Men Forsvaret er ikke forberedt, og viser til soldatmangel. Dette blir et langvarig oppdrag. Fredsavtalen opererer med seks år før en folkeavstemning skal avgjøre det kristne Sør-Sudans framtid.

- Norge har et langvarig engasjement i Sudan, jeg kan ikke tenke meg at regjeringen har oversett dét, sier Jagland ironisk.

Strid i regjeringen?

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har mer sans for NATO- og USA-ledede militære operasjoner i utlandet, som NATOs utrykningsstyrke og innsatsen i Afghanistan og i Irak. Derfor kan norsk innsats i en FN-styrke i Sudan vekke strid innad i regjeringen.

Parlamentarisk leder for Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, er på linje med Frafjord Johnson.

- Det er helt naturlig at vi er med i Sudan. Men vi må vente med endelig vedtak til vi har fått en formell forespørsel, sier han.

Senterpartileder Åslaug Haga er blant forkjemperne for å få norske soldater til Sudan.

- Konflikten i Sudan har vært en verkebyll i svært lang tid. Derfor er det viktig at det nå kommer en fredsavtale. Det er en selvfølge at Norge er med på å sikre denne freden. En slik innsats vil også bedre balansen når det gjelder norske styrker i utlandet. Det er viktig at flere norske soldater deltar i FN-oppdrag, sier Haga.

Bred enighet

- Det vil ikke bli forstått i noen del av verden hvis Norge ikke kommer med et meget betydelig bidrag. Det ville ha vært en katastrofe og stilt Norge i skammekroken, sier nestleder i Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal.

Jagland tror ikke Sudan kommer i strid med norsk innsats i andre deler av verden, fordi en FN-styrke i Sudan vil trenge andre slags soldater enn de som er sendt til Afghanistan, Irak og NATOs utrykningsstyrke.

- De som trengs i Sudan, vil være vanlig FN-personell, mest observatører og vanlige FN-soldater med blå hjelmer, ikke elitesoldater, sier Jagland.
- Men Forsvaret sier at man ikke har kapasitet til flere oppdrag utenlands?

- Det forbauser meg, for det er snakk om en annen type personell. Jeg kan ikke tro at regjeringen kan mene det samme, sier Jagland.

I desember kommer en redegjørelse fra regjeringen. Åslaug Haga ser fram til stortingsdebatten:

- Det er viktig at vi får et flertall for en substansiell innsats i Sudan, sier hun.