En seriemorder møter en mor

STOCKHOLM (Dagbladet): Med en blanding av en hes og iskald stemme innrømmer Thomas Quick at han er et morderisk dyr. Ynkelige forsøk på anger drukner i uhyrlighetene. Seriemorderen fra Dalarna i Sverige gir retten detaljene for hvordan og hvorfor han måtte kidnappe, sexmisbruke og drepe Therese, før han sier at egentlig var det en gutt og ikke Therese han ville ta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem vil være voldtektsmann og morder? Hvem vil drepe barn? Hvem vil være denne figuren i massemediene, hikstet Thomas Quick da advokat Claes Borgström stilte spørsmål om Quicks vilje til å tilstå drap.
I løpet av den første dagen i rettssalen kan drivkraften hans for å tilstå virke like uforståelig som seriemorderen selv:

Moral

- Selv om det kan låte merkelig med tanke på de grove forbrytelser jeg har begått, er grunnmotivet mitt for å tilstå drapet moral.
Nær ti år etter at Therese Johannessen forsvant fra drabantbyen Fjell i Drammen ved 20-tida søndag 3. juli 1988, startet rettssaken mot mannen som har tilstått kidnappingen og drapet.

I sikkerhetssalen i tinghuset i Stockholm ble retten satt klokka 09.00 i går morges.

På tiltalebenken Thomas Quick. Omringet av psykologer, sykepleiere, psykiatere, politimenn og sin forsvarer.

Endelig skal mammaen til Therese- Inger Lise Johannessen- få vite sannheten om datteren.

Dyrisk

Grotesk og dyrisk forteller Quick om hva han har gjort. Bare noen meter fra ham sitter Inger Lise Johannessen. Etter å ha avgitt sitt vitneprov ville hun selv høre på mannen som har tilstått å ha drept datteren.

Rett bak Inger Lise Johannessen sitter den tidligere syngedama Anne Karin Strøm, som jobber for Norsk Ukeblad. De to har blitt venninner. Ingen andre får intervjue Inger Lise Johannessen.

Noen meter lenger bak sitter Torill Rugaas, moren til lille Marianne som sporløst forsvant fra Risør tidlig på 80-tallet. Heller ikke Rugaas vil snakke med media. Et annet ukeblad har enerett på hennes historie. De to mødrene er tydelig preget av det de får høre.

Tidligere har begge uttalt at de mener Thomas Quick er en bløffmaker. Nå vil de ikke snakke med andre enn sine utvalgte.

Skalv og dirret

Svenske journalister og polititjenestemenn som har jobbet med den selvutnevnte seriemorderen, vet ikke helt hva de skal tro om Quick. Noen mener han bare er en gedigen bløff, som lyver på seg det ene mordet etter det andre, for å gjøre seg interessant.

Andre er skråsikre på at 48-åringen fra Dalarna er en reinkarnasjon av ondhet. En lystmorder som drepte, parterte og spiste sine ofre.
Problemet er det samme i Therese-rettssaken som det har vært i de andre mordene Quick har tilstått. Det finnes ikke et eneste bevis. Bare en rekke indisier og hans egen forklaring.

Når Quick forklarer seg, snakker han med sin hese stemme. Med jevne mellomrom bryter han sammen. Hikster, nærmest knurrer, før han bøyer seg framover, finner fram et lommetørkle og drar det over ansiktet.

Intenst og uhyggelig

Etter å ha fortalt hvordan han og en ung mannlig elsker bortførte Therese, og hvordan den vevre niåringen ble seksuelt skjendet og drept, blir Quick intens, nærmest dirrende i både kropp og stemme.

Stemningen i rettssalen er uhyggelig.

På spørsmål fra statsadvokat Christer van der Kwast svarer han delvis konkret om da han sommeren 1989 kom tilbake til Ringentjernet, før han plutselig begynner å snakke i usammenhengende bilder.

Quick gestikulerer med hendene. Pekefingrene fører han lett feminint opp foran ansiktet. Før han intenst gestikulerer med dem, og vrir på kroppen.

- Mine reiser til Norge er plasser for vanskelige, mørke hendelser, sier han før stemmen på ny brister.
Like etter begynner han å snakke om at retten er et sannhetsforum.

Sikkerheten er enorm. Alle som vil inn og høre på Quicks forklaring, blir kroppsvisitert av bevæpnet politi. Politiet frykter at noen vil forsøke å drepe lystmorderen.

Monsteret fra Dalarna

Nærmere 60 pressefolk fra Norge og Sverige noterer, tegner og fotograferer.

Rett bak Quick sitter en delegasjon fra politiet i Oslo og Drammen, anført av politimester Knut R. Mikkelsen. Noen av politimennene har jobbet med Therese-saken.

Andre sitter og lytter fordi de skal starte etterforskningen av tre andre drap som Quick har antydet han har gjort i Norge. Marianne-saken i Risør, og drapene på Trine og Gry i Oslo på 80-tallet.
Rettsforhandlingene fortsetter fram til neste onsdag i Stockholm.

UHYGGELIG: - Mine reiser til Norge er plasser for vanskelig, mørke hendelser, sa Thomas Quick i retten i går.