Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En sheriff for Kosovo

RAMBOUILLET (Dagbladet): USAs utenriksminister Madeleine Albright får æren for at fristen for fredsforhandlingene om Kosovo i går ble utsatt i tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ikke fart i forhandlingene før Albright kom fredag. Iført cowboyhatt og med en bestemt mine tok hun rollen som sheriffen av Rambouillet, 50 kilometer utenfor Paris.

Kontaktgruppa nektet å godta at bare den politiske delen av avtalen ble undertegnet, og ikke den militære. Beskjeden til Serbias sterke mann, Slobodan Milosevic, er at han må godta fremmede tropper for å overvåke en eventuell avtale om Kosovo.

- Det ville være som en topp uten bein, sa USAs utenriksminister Madeleine Albright om en avtale uten NATO-soldater.

Hun nekter å reise fra Rambouillet før også den militære delen er i havn.

Militært nærvær

- Som formann i OSSE understreket jeg at det ikke ville være mulig for OSSE å gjennomføre sine oppdrag uten et solid militært nærvær, sa utenriksminister Knut Vollebæk. Han var til stede under møtet i kontaktgruppa i går ettermiddag.

- Avtalen må sees i sammenheng. Jobben er omfattende, og det politiske programmet er umulig å gjennomføre uten militært nærvær. Man kan ikke stole på at partene overholder en politisk viljeserklæring, sa Vollebæk.

Han mente at ingen av partene i går var villige til å akseptere pakken som var lagt på bordet.

Serberne trenerer

Syndebukkene ble klart utpekt:

- Det at serberne nekter å ta i betraktning fredsbevarende styrker, er i stor grad medvirkende til at vi ikke lykkes i å få i stand en avtale, sa Albright.

Hun la til at hun håpet Slobodan Milosevic ville våkne og kjenne lukten av kaffe.

USAs utenriksminister kom til Rambouillet for å tvinge serberne i kne, og kommer ikke til å gi seg før hun får til en avtale. Hun var ifølge diplomater i går rasende på de steile partene.

Maktkamp

I kulissene i Rambouillet utspiller det seg nå en maktkamp mellom USA og Russland. Russerne støtter sine serbiske brødre, mens en avtale for USA nå er et spørsmål om prestisje. Det er satt inn så mye prestisje allerede at en avtale er blitt helt nødvendig.

Madeleine Albright truer Milosevic, men hun akter ikke å reise til Beograd og ta saken opp med den jugoslaviske presidenten ansikt til ansikt.

- Det ville være en alvorlig feil av Milosevic å undervurdere våre intensjoner. Vi kan ikke gå med på uendelige forlengelser, sa Albright.

Det ble sagt i Rambouillet i går at den serbiske delegasjonen hadde gjort «store framskritt», særlig mellom midnatt fredag og klokka fem lørdag morgen. Men det var altså ikke nok til å redde en avtale i går.

Folkeavstemning

Kosovoalbanerne har på sin side ennå ikke akseptert den politiske delen av avtalen. De ønsker stadig en folkeavstemning om selvstendighet tre år etter at avtalen trer i kraft. Madeleine Albright sa at forlengelsen av forhandlingene ville gi mulighet til å fordype disse punktene.

Detaljer

I timene som fulgte fristen i går, klokka tolv, ble det forhandlet intenst. Alle utenriksministrene i kontaktgruppa og Knut Vollebæk deltok. Det var da spørsmål om detaljer, som for eksempel at serberne i Kosovo fra avtalen blir undertegnet ikke skal dømmes etter nye albanske lover, men de gamle serbiske. Men ingen visste helt hva som foregikk.

<B>COWBOY: Madeleine Albright er den drivende kraften bak Kosovo-forhandlingene i Rambouillet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media