En sint israeler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israels utenriksminister Shimon Peres har vært på Oslo-besøk. Denne gangen ble ikke oppholdet så hyggelig som tidligere. Blant annet kom den israelske fredsprisvinneren i munnhoggeri med LO-leder Gerd-Liv Valla. LO oppfordrer til handelsboikott av Israel, noe som faller israelerne meget tungt for brystet.
  • - Jeg kjenner ikke kvinnens ideologiske bakgrunn, men jeg forstår at hennes synspunkter ikke ble skapt i går, sa Peres om Vallas Midtøsten-holdning. Det Peres åpenbart ikke forstår, er at det både i LO, Arbeiderpartiet og store deler av norsk opinion hersker en mer kritisk holdning til Israel enn det som var tilfellet de første åra etter Oslo-avtalen.
  • Selvfølgelig reagerer vi alle med forferdelse og avsky når uskyldige israelere blir drept av palestinske selvmordsaktivister. Men vi reagerer også når uskyldige palestinske barn blir drept av israelske geværkuler eller bomber. Det er heller ikke mer enn naturlig at vi stiller større krav til en folkevalgt regjering enn til ekstrem politisk eller religiøs organisasjon. At Israels regjering gir grønt lys for likvidering av motstandere, er uakseptabelt for de fleste nordmenn. Det er kanskje vanskelig å forstå for den israelske utenriksministeren som lever med problemene på kroppen, men slik er det altså.
  • Shimon Peres fikk etter Oslo-avtalen ry som en slags fredsfyrste. I boka «Det nye Midtøsten» la han fram sine visjoner om et Midtøsten i fred, der Israel og nabolandene samarbeidet og hadde økonomisk samkvem i stedet for å krige. Men man må ikke glemme at Peres i sin tid spilte en sentral rolle både når det gjaldt Israels atomvåpenprogram og nybyggerpolitikken på Vestbredden. I Libanon brukte han som statsminister jernneven under «Operasjon Vredens druer» i 1996.
  • I Israel mener de fleste at Yassir Arafats tid er ute og at yngre palestinere bør overta. Shimon Peres er 79 år og statsminister Ariel Sharon 73 år. De to er heller ikke det 21. århundrets menn.