- VIL SE OM DE TAKLER DET: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har en klient som vil overvære dagens fengslingsmøte av Anders Behring Breivik. Larsen tror noen berørte vil komme i dag for å se om de takler å være til stede under resten av rettssaken. - Min klient ønsker å få et innblikk i hvordan rettsprosessen er, og ikke minst få et annet bilde av Breivik, sier Larsen. Foto: Lars Myhren Holand
- VIL SE OM DE TAKLER DET: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har en klient som vil overvære dagens fengslingsmøte av Anders Behring Breivik. Larsen tror noen berørte vil komme i dag for å se om de takler å være til stede under resten av rettssaken. - Min klient ønsker å få et innblikk i hvordan rettsprosessen er, og ikke minst få et annet bilde av Breivik, sier Larsen. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

- En siste forberedelse til rettssaken

Rekordmange berørte vil se Breivik i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Anders Behring Breivik i dag igjen møter til fengslingsmøte i Oslo tingrett, er det med rekordmange berørte på tilhørerbenken. 103 etterlatte og overlevende vil være til stede.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har én klient som vil følge rettsmøtet i tinghuset.

- Opprinnelig var det tre, men vi kom fram til at de har så mye annet å konsentrere seg om akkurat nå. Det er ei ung jente som kommer. Hun ønsker å få et innblikk i hvordan rettsprosessen er og ikke minst få et annet bilde av Breivik. For henne tror jeg dette er en riktig beslutning, sier Larsen.

- Vil se ham - Hvorfor er det så mange fornærmede som vil overvære rettsmøtet denne gangen?

- Jeg tror det skyldes at dette er det siste rettsmøtet før hovedforhandlingen. Noen vil komme på mandag for så å reise til utlandet under rettssaken. Noen prøver nå før hovedforhandlingen for å se om de takler å være til stede under resten av rettssaken. Særlig de som så Breivik på Utøya trenger å se ham i en helt annen setting. Det er også foreldre som vil se sine barns drapsmann i øynene, sier Larsen.

Hun forteller at hun stort sett har frarådet sine klienter å delta på rettsmøtene.

STARTER KLOKKA 12.30: 103 overlevende og etterlatte vil være til stede under dagens fengslingsmøte, som starter klokka 12.30.  Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
STARTER KLOKKA 12.30: 103 overlevende og etterlatte vil være til stede under dagens fengslingsmøte, som starter klokka 12.30. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Jeg har blant annet erfaring med en ung jente som fikk en tøff reaksjon, så jeg har stort sett frarådet dette. Men her kan man ikke gi sjablongråd, dette må man komme fram til i dialog med hver enkelt, mener den erfarne bistandsadvokaten.

- En forberedelse Trond Blattmann som leder Støttegruppa etter 22. juli, kommer ikke til å være til stede under fengslingsmøtet.

- For meg personlig har det ingen hensikt, sier Blattmann, som har forståelse for at andre berørte ønsker å overvære fengslinga.

- Jeg har forstått at mange vil være til stede, da de ser på dette møtet som en slags forberedelse til rettssaken, sier han.

KOMMER IKKE: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, ønsker ikke å delta på dagens fengslingsmøte, men har forståelse for at mange andre vil det. 
- Jeg har forstått at mange vil være til stede, da de ser på dette møtet som en slags forberedelse til rettssaken, sier han.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KOMMER IKKE: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, ønsker ikke å delta på dagens fengslingsmøte, men har forståelse for at mange andre vil det. - Jeg har forstått at mange vil være til stede, da de ser på dette møtet som en slags forberedelse til rettssaken, sier han. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer