Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En situasjon av totalt kaos

Hundrevis arrestert i Honduras. Strøm og vannlinjer inn til avsatt president kuttet.

SAMMENSTØT:  Tilhengere av den avsatte presidenten flykter fra sikkerhetspolitiet under sammenstøt i nærheten av Brasils ambassade i Honduras hovedstad Tegucigalpa i går. Foto: AP Photo/Fernando Antonio/Scanpix
SAMMENSTØT: Tilhengere av den avsatte presidenten flykter fra sikkerhetspolitiet under sammenstøt i nærheten av Brasils ambassade i Honduras hovedstad Tegucigalpa i går. Foto: AP Photo/Fernando Antonio/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Situasjonen er svært anspent i Honduras hvor den avsatte presidenten Manuel Zelaya overraskende dukket opp mandag.

Sikkerhetsstyrker har omringet Brasils ambassade hvor Zelaya søker tilflukt sammen med familie og venner. I går ble  tilførselen av vann og strøm til ambassaden kuttet. 

- Kuppregjeringen forsøker å kvele ambassaden ved å omringe den og kutte forsyningene for å demonstrere styrke og makt, sa
Zelaya til Venezuelas Telesur TV i går, ifølge BBC.

- Vi vet at vi er i fare. Men vi er klare til å risikere og ofre alt, uttalte den avsatte presidenten.

Masse- arrestasjoner
Ifølge menneske- rettighetsaktivister er hundrevis av mennesker arrestert etter sammenstøt mellom soldater og demonstranter som har trosset portforbudet i hovedstaden Tegucigalpa .

SKYTER TÅREGASS:  Tåregass, køller og vannkanoner ble tatt i bruk mot demonstrantene. Flere hundre skal være arrestert. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas/Scanpix
SKYTER TÅREGASS: Tåregass, køller og vannkanoner ble tatt i bruk mot demonstrantene. Flere hundre skal være arrestert. Foto: REUTERS/Oswaldo Rivas/Scanpix Vis mer

Portforbudet skulle avsluttes i går, men er i stedet forlenget.

- Det er en situasjon av totalt kaos hvor politiet foretar massearrestasjoner, sier Tirza Flores i organisasjonen Dommere for demokrati til AFP.

- Problemet er at de blir tatt, men de blir ikke registrert noe sted. Politiet opererer med en blankofullmakt på grunn av portforbudet, hevder Bertha Oliva i Komiteen for pårørende til forsvunne fanger i Honduras.

Myndighetetene i landet sier at ingen har omkommet i sammenstøtene. Hvor mange som er skadd er uvisst. En doktor som er intervjuet av Radio Globo sier at 18 personer er behandlet på sykehuset hvor han arbeider.

Koblet på igjen
Ifølge nyhetsbyrået Ap er strømmen og vannet ved Brasils ambassade nå koblet på igjen,  men portforbudet gjør at de rundt 70 personene på ambassaden ikke får tilført mat.

En lastebil fra FN ankom i natt norsk tid ambassaden med pølse i brød til Zelayas tilhengere og ambasadepersonellet. Pølsene var den eneste maten de FN-ansatte fikk tak i siden nesten alle butikker er stengt.

TILFLUKT VED AMBASSADE:  Honduras avsatte president Manual Zelaya har søkt tilflukt ved Brasils ambassade i Tegucigalpa. Han vil bli arrestert hvis han forlater ambassaden. Foto:  AFP   PHOTO/Orlando Sierra/Scanpix
TILFLUKT VED AMBASSADE: Honduras avsatte president Manual Zelaya har søkt tilflukt ved Brasils ambassade i Tegucigalpa. Han vil bli arrestert hvis han forlater ambassaden. Foto: AFP PHOTO/Orlando Sierra/Scanpix Vis mer

- Vi tok med det vi kunne finne, sier FN-ansatte Pedro Dimaggio til nyhetsbyrået.

Manuel Zelaya ble avsatt 28. juni i år, i et kupp mange land har fordømt som illegalt. Den midlertidige lederen for det mellomamerikanske landet, Roberto Micheletti, krever at han blir stilt for retten, og myndighetene krever ham utlevert fra ambassaden.

Han har imidlertid sagt at det ikke vil bli brukt tvang mot ambassaden og sier Zelaya «kan bli der i 10 år hvis han vil.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media