- En situasjon man ikke har trodd det var mulig å komme i

Veldig alvorlig og veldig overraskende, sier Statens strålevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er nå i en situasjon som man ikke trodde det var mulig å komme i. Vi står foran en situasjon hvor vi kan få en reaktornedsmelting, sier Ole Reistad, seksjonssjef i Statens strålevern til Dagbladet etter siste melding fra kjernekraftverket Fukushima-Daiichii i Japan:

Vannpumpene i reaktor to har sviktet. Alt kjølevannet i reaktoren var en stund borte slik at brenselstavene
var så og si fullstendig avdekket. Nå skal det være bare rundt 30 centimeter vann i reaktoren.

Følg den siste utviklingen i vårt livestudio.

Alvorlig - Dette er veldig alvorlig. Og det er veldig overraskende at de fortsatt ikke klarer å pumpe så mye vann som nødvendig inn i reaktorene selv om de tyr til sjøvann, sier Ole Reistad.

En nedsmelting innebærer at kjernen smelter gjennom gulvet i reaktoren.

- Vi kan ikke si hva nedsmeltingen vi står foran vil innebære. Det har gått forholdsvis lang tid siden reaktoren stoppet første gang, derfor er effekten kraftig redusert. Ut fra våre opplysninger så er det som heter inneslutningen inntakt. Dette er stålomsluningen som er rundt reaktoren. Det har også vært en betongstruktur rundt, men den skal være ødelagt av eksplosjonen, sier han.

I teorien skal inneslutningen holde forurensingen fra en reaktornedsmelting nede, men seksjonssjefen er ikke sikker på at den gjør det.
 
- I teorien skal den holde, men vi har blitt møtt med flere situasjoner nå som det er blitt sagt at vi ikke skal oppleve. Akkurat nå kan vi ikke utelukke noen ting. Situasjonen er veldig uavklart, sier han. 

Store forurensingsproblemer Hva er det verste som kan skje?

- Verste senario er at deler av brenselet smelter og at de nuklidene de inneholder slipper rett ut i omgivelsene. De største problemene er avverget med evakueringen som er skjedd. Først og fremst kan det bli samfunnsmessige problemer med forurensede områder, boligområder kan gå tapt på grunn av forurensingen, det samme kan landbruksområder, sier han.

Japanske myndigheter sa først at det ikke var noen fare, men mange av de tingene som ikke skulle skje er nå skjedd?  

- Jeg vet ikke om det er myndighetene eller operatøren av kraftverket. Det vi vet er at det var myndighetene som tok initiativ til å sprøyte inn sjøvann, noe som var veldig nødvendig. Denne beslutningen vil en operatør gjerne kvie seg for å ta, siden atomkraftverket ofte ikke kan brukes etter dette.

I natt eksploderte det i reaktorbygg tre på atomkraftverket. En liknende eksplosjon fant sted på lørdag i bygg en.
Eksplosjonene skyldes at temperaturen i reaktorkjernene er for høye. Kort tid kom meldingen om at kjølesystemet var nede også for reaktor to.

EVAKUERT:  Rundt 200 000 er evakuert fra områdene rundt de skadde atomkraftverkene i Japan. Foto:  REUTERS/Yuriko Nakao/Scanpix
EVAKUERT: Rundt 200 000 er evakuert fra områdene rundt de skadde atomkraftverkene i Japan. Foto: REUTERS/Yuriko Nakao/Scanpix Vis mer