- En skam å sende «Sofia» hjem

- Det er helt skammelig at «Sofia» blir sendt hjem igjen, sier leder i Norsk krisesentersekretariat, Tove Smaadahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14-årige «Sofia» får ikke opphold i Norge, til tross for at hun har vært kidnappet og trakassert av mafiaen i hjemlandet Bulgaria.

Selv om UDI ikke betviler at historien til jenta er sann, vil de likevel sende henne og resten av familien tilbake til mafiaen i Bulgaria i løpet av de nærmeste dagene.

- Ikke på alvor

Smaadahl sier at norske myndigheter ikke tar kvinner som søker opphold på selvstendig grunnlag like seriøst som menn.

- Menn får mye lettere opphold enn kvinner, sier Smaadahl.

- Norge skal liksom være et foregangsland når det gjelder å beskytte kvinner og barn som blir utsatt for kjønnslig trakassering i hjemlandet, og barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim har engasjert seg i saken. Nå gjenstår det å se om hun og resten av regjeringen virkelig gjør noe med det, eller om det bare er tomme ord, sier Smaadahl.

Hun er ofte i kontakt med kvinner som kommer til kort i det norske systemet fordi de ikke klarer å fortelle sine vonde historier til politiet.

- Disse kvinnene sitter med historier som er helt grusomme, men de tør ikke snakke om det fordi de kommer fra en kultur hvor det er fullstendig tabu å snakke om slikt, sier hun.

- De forteller bare om «toppen av isfjellet», og holder de virkelige stygge historiene for seg selv. Først når det er for seint klarer kanskje advokaten å få dem til å snakke. Da strømmer de vonde historiene ut av dem. Men da er det ofte for seint.

Sendes hjem

Kvinnepolitisk leder i SV, Inga Marte Thorkildsen, er enig med Smaadahl.

- Sosiale, økonomiske og kulturelle problemer har ikke like stor gjennomslagskraft som sivile og politiske, sier hun.

- Kvinner søker som regel på kulturelle, sosiale og økonomiske grunnlag, mens menn gjerne er forfulgt av myndighetene, og søker på sivilt eller politisk grunnlag. Av en eller annen grunn har disse en større troverdighet enn kvinnene. Kvinner blir altfor ofte bare sendt hjem igjen, sier hun.

KIDNAPPET:</B> 14-årige «Sofia» ble kidnappet av mafiaen i hjemlandet Bulgaria, men får likevel ikke opphold i Norge.